O diferență majoră de opinii în ceea ce privește politicile fiscale și monetare este pe cale să determine cele mai avansate șapte economii mondiale, ai căror reprezentanță participă vineri la reuniunea G7 din Japonia, să ajungă la concluzia că fiecare trebuie să se descurce pe cont propriu în abordarea riscurilor care împiedică creșterea economiei la nivel global.
Potrivit Reuters, odată cu trecerea anilor în care limitele politicilor monetare au fost testate la maximum din cauza imprimării masive de bani, răspunsul politic G7 la inflația anemică și la creșterea atenuată a fost din ce în ce mai scindat.
Liderii financiari adunați în nord-estul Japoniei, în localitatea Sendai, au apelat la sfaturile unor proeminenți academicieni, printre care se numără laureatul Premiului Nobel pentru Economie Robert Shiller, pentru a găsi cele mai potrivite modalități de impulsionare a economiei, în cadrul unei întâlniri informale care a precedat reuniunea oficială G7 de vineri.
După această reuniune, anunță Reuters, toată lumea a căzut de acord că stimulenții fiscali pe termen scurt sau politicile monetare nu constituie soluția corectă. Surse participante la reuniune au declarat Reuters că alternativa de luat în considerare este impunerea unui mix de reforme structurale și investiții.
În aceste condiții, pare că se spulberă speranțele Japoniei în ceea ce privește încheierea unui acord în vederea coordonării acțiunilor fiscale pentru stimularea cererii la nivel global.
Mai mult, Germania nu a dat niciun semn că ar răspunde apelurilor Japoniei și Statelor Unite pentru încurajarea stimulării fiscale, avertizând în schimb asupra pericolelor generate de relaxarea monetară excesivă.
”Există o mare nervozitate în piețele financiare” generată de datoriile guvernamentale excesive și de lichiditățile aflate în exces în întreaga lume, avertiza joi ministrul german de Finanțe Wolfgang Schaeuble.
”Mă aștept să avem un schimb sincer de opinii cu privire la modul de a atinge stabilitatea prețurilor și creșterea folosind politici monetare, fiscale și structurale care reflectă necesitățile fiecărei țări”, spunea joi presei guvernatorul Băncii Centrale a Japoniei Haruhiko Kuroda.
Un alt subiect fierbinte pe agenda G7 l-a reprezentat votul din iunie din Marea Britanie legat de apartenența la Uniunea Europeană.
În a doua zi a reuniunii, sâmbătă, pe agenda discuțiilor G7 mai figurează nevoia de creștere a securității din domeniul cibernetic. Un atac cibernetic care a lovit Banca Centrală a Bangladeshului în februarie a determinat SWIFT, rețeaua financiară globală pe care băncile o utilizează în transferul a miliarde de dolari în fiecare zi, să avertizeze că sistemul este asaltat de incidente de securitate.