UPDATE: Guvernatorul provinciei afgane Kunduz susţine că talibanii trăgeau constant, „încet, dar puternic”, din grădina spitalului bombardat în urma unui raid aerian al forţelor americane.
Hamdullah Danishi, liderul regiunii, a precizat că spitalul administrat de organizaţia Medici fără Frontiere era o „bază talibană” folosită pentru a plănui şi executa atacuri pe teritoriul capitalei provinciei.
„Campusul spitalului era 100% folosit de talibani. Spitalul are o grădină mare, iar talibanii erau acolo. Am tolerat atacurile pentru ceva timp”, a spus Danishi, citat de Washington Post.
Organizaţia Medici fără Frontiere a negat informaţia.
UPDATE: Numărul victimelor atacului asupra spitalului din oraşul afgan Kunduz a urcat la 19.
Organizaţia Medici fără Frontiere susţine că raidul poate fi considerat o „crimă de război” şi cere o investigaţie internaţională în cazul bombardamentelor.
Printre cele 19 persoane decedate se numără 12 angajaţi medicali şi şapte pacienţi, dintr care trei copii.
Asociaţia umanitară susţine că bilanţul ar putea creşte deoarece numeroşi pacienţi şi medici nu au fost încă găsiţi.
Nouă persoane au murit la un spital administrat de organizaţia Medici fără Frontiere, din localitatea afgană Kunduz, în urma unui raid aerian lansat la sfârşitul acestei săptămâni de aviaţia americană, transmite Reuters. Alte 37 de persoane au fost rănite.
Atacul a fost confirmat sâmbătă de sâmbătă de un purtător de cuvânt al forţelor americane, însă acesta ridică noi temeri cu privire la felul în care Statele Unite folosesc atacturile aeriene în lupta împotriva teroriştilor. Fotul preşedinte afgan Hamid Karzai a pierdut susţinerea de la Washington după ce a ridicat problema numărului de civili ucişi în urma unor astfel de atacuri.
Talibanii au capturat oraşul Kunduz în urmă cu şase zile
Forţele afgane au lansat, cu sprijinul americanilor, un contraatac pentru eliminarea militanţilor talibani din oraşul Kunduz, capitala unei provincii din nordul statului. Extremiştii au reuşit să captureze oraşul în urmă cu şase zile. „Cucerirea” oraşului Kunduz este cea mai mare victorie a talibanilor din ultimii 14 ani, notează presa străină.
În ciuda declaraţiilor oficiale potrivit cărora forţele guvernamentale au preluat controlul, luptele continuă. Forţele afgane de securitate au intrat în oraş în urmă cu trei zile. Talibanii se ascund în casele oamenilor ceea ce face misiunea autorităţilor dificilă.
„Atacul se pare că a dus la distrugerea colaterală a unei unităţi medicale din vecinătate”, a admis colonelul Brian Tribus, purtător de cuvânt al forţelor armate americane.
Un perete al centrului medical administrat de organizaţia Medici fără Frontiere s-a prăbuşit, iar trei camere ar fi luat foc, a precizat ministrul afgan al Sănătăţii.
„Un fum negru şi gros se ridica din trei camere. Luptele continuă aşa că a trebuit să plecăm”, a declarat Saad Mukhtar după ce a vizitat spitalul.
MfF: Am anunţat forţelor afgane şi americane poziţia spitalului
În jur de 200 de persoane se aflau în clădire în momentul atacutului. Mulţi dintre ei nu au fost încă găsiţi.
„Suntem profund şocaţi de atac, de uciderea personalului şi pacienţilor noştri şi de consecinţele grave pe care îl va avea asupra serviciilor de sănătate din Kunduz”, a declarat directorul de operaţiuni al organizaţiei Medici fără Frontiere, Bart Janssens.
El a adăugat că a comunicat de mai multe ori atât autorităţilor americane cât şi celor afgane poziţia spitalului pentru a evita ca acesta să fie prin în mijlocul luptelor. Mai mult, Bart Janssens susţine că după ce au alertat autorităţile, atacurile nu s-au oprit preţ de încă 30 de minute.
Armata americană a lansat 12 atacuri aeriene în această săptămână pentru a sprijini incursiunile forţelor afgane în oraş. Majoritatea au avut ţinte situate la marginea oraşului, cel din urmă fiind al doilea care a lovit un punct central.