miercuri

24 aprilie, 2024

27 decembrie, 2010

Nouă persoane arestate pentru conspirație și terorism în Marea Britanie. Bărbații cu vârste între 19-28 ani vor fi aduși în fața judecătorilor din Westminster. Alți 12 bărbați au fost arestați în 20 decembrie, în raiduri coordonate de Poliția antiteroristă britanică, trei dintre ei fiind deja eliberați. Aceștia au fost acuzați că au conspirat între 1 octombrie-20 decembrie pentru a produce câteva explozii coordonate. Sunt acuzați, potrivit prevederilor legii antiteroriste din 2006, de pregătirea unor acte teroriste în aceeași perioadă a acestui an. (BBC News)

Turcia vrea să repare relațiile cu Israelul. Ministrul de externe turc a declarat că dorește refacerea relațiilor cu Israelul, deteriorate atunci când trupele israeliene au ucis opt turci, în timpul unor confruntări pe o navă ce transporta ajutoare pentru palestinieni, în luna mai. Ahmet Davutoglu a mai spus că Israelul trebuie să-și ceară scuze pentru aceste omoruri, care au dus la retragerea ambasadorului turc din această țară. Israelul a precizat, însă, că focurile de armă au fost trase în legitimă apărare, iar ministrul de externe izraelian a declarat că nu-și vor cere scuze pentru acest lucru. Cele două națiuni au avut 15 ani de relații bune, inclusiv pacturi militare și comerciale și au discutat la Geneva, recent, pentru a încerca să reia legăturile. Dar discuțiile au eșuat atunci, în special pentru că Israelul nu vrea să-și ceară scuze pentru raidul din 31 mai. (BBC News)

Cel de-al doilea proces al magnatului petrolului din Rusia, Mihail Kodorkovski, ar trebui să se încheie azi. Procesul constituien un test important pentru justiția din Rusia, prin care se va vedea dacă reforma justiției pe care o susține președintele Medvedev se bazează sau nu pe realitate și dacă sistemul judiciar poate fi imparțial politic. Verdictul în procesul lui Kodorkovski, care a fost deja închis 7 din cei 8 ani la care a fost condamnat lpentru evaziune fiscală, riscă acum să fie condamnat la 14 ani de închisoare tot pentru acuzații de fraudă fiscală. Un erou pentru unii, un ticălos pentur alții, fostul oligarh este un amestec din amândouă, un Icar, care a zburat prea aproape de soare, soarele în acest caz fiind Vladimir Putin, care nu l-a iertat niciodată pentru decizia sa de a susține financiar diverse partide de opoziție în timpul mandatului de președinte al lui Putin. (Independent)


Papa Benedict al XVI-lea s-a rugat pentru pacea din Orientul Mijlociu și i-a încurajat pe catolicii din Irak și din China să reziste persecuțiilor. În mesajul său de Crăciun, Papa a vorbit despre pace, speranță, luptă pentru dreptate. Vorbind de la balconul central al catedralei Sf Petru din Vatican, în fața a mii de credincioși, adunațin în piață în ciuda viscolului și ninsorii, Papa a urat sărbători fericite creștinilor, în 65 de limbi, inclusiv în cele cu probleme majore din lume. ”Fie ca lumina Crăciunului, să strălucească asupra voastră, în locurile unde Isus s-a născut, și să-i inspire pe israelieni și palestinieni să se străduiască să conviețuiască în pace”, a spus Suveranul Pontif. El a amintit că speră ca sărbătoarea Nașterii Domnului să aducă speranță creștinilor din Irak și Orientul Mijlociu, unde Vaticanul se teme că violențele precum atacul din octombrie a militanților din Bagdad în biserica în care au murit 52 de oameni, a stârnit exodul creștinilor din regiune. Benedict a criticat direct și China, unde catolicii au fost forțați să asiste la unele evenimente organizate de biserica de stat, care nu recunoaște autoritatea Papei, aducând relațiile cu Vaticanul la un nivel foarte scăzut. (Independent)

 Marine Le Pen promite să apere Franța de ”islamizare”.  Cu doar câteva zile înainte de a prelua conducerea partidului Frontul Național, de la tatăl său, Marine Le Pen (42 de ani) a vorbit despre cariera sa politică într-un interviu acordat publicației britanice ”Telegraph”. Femeia este văzută ca un contracandidat potențial periculos pentru Nicolas Sarkozy, dacă îi va succede în funcție tatălui său, Jean Marie Le Pen, la congresul partidului, la mijlocul lunii ianuarie, la 40 de ani de cînd acesta a fondat partidul. ”Noi ne batem cu islamismul, nu cu islamul”, a spus Marine Le Pen, care a adăugat că islamismul este dorința de a impune Shariah pentru toată lumea – ca legea civilă, politică și religioasă. ”Noi, societățile occidnetale ne luptăm cu islamismul din întreaga lume, pentru a supraviețui ca civilizație. Ne-a trimis copiii în Afganistan să fie uciși în războiul cu islamismul și nu avem dreptul în Franța să o facem prin intermediul cuvintelor și acțiunilor politice? Mi se pare total absurd”, a spus ea. (Telegraph)

Două dintre cele mai mari  servicii secrete din Rusia, în război pentru supremație. Cele două agenții secrete ar trebui să se unească pentru a forma un serviciu de informații modelat după KGB-ul din timpul sovietic. Potrivit experților ruși, FSB, serviciul secret intern din Rusia încearcă să-și subordoneze SVR, serviciul de informații externe, pentru a recrea fostul KGB, diferit doar cu numele. Susținătorii planului înceracă să scoată în evidență doar eșecurile din ultimii ani, în special ultimele deportări din SUA a 10 dintre agenții SVR, arătând că acesta nu mai funcționează cum ar trebui. Pavel Felgenhauer, un expert în serviciile secrete, spune că acum colapsul, arestarea și deportarea a 10 agenți aflați ilegal în SUA au devenit un pretxt pentru FSB pentru a demara o campanie în acest sens. (Telegraph)

Duma de Stat a adoptat tratatul START. Duma de Stat, Parlamentul rus, a aprobat, la sfârșitul săptămânii trecute, după prima lectură, textul Tratatului de dezarmare nucleară cu SUA. Rusia nu este deloc de acord cu interpretarea dată de Senatul american, potrivit căreia dispozițiile de la începutul tratatului nu creează o obligație juridică pentrur cele două state semnatare, a spus ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, în prezentarea făcută textului în Parlament. Aceste amendamente ale Senatului american vin în contradicție cu tratatul însuși, susțin rușii. ”Chiar în prefața textului se arată legătura între START și apărarea antirachetă și influența acordului asupra armamentului nenuclear și asupra stabilității strategice”, a precizat Lavrov. Este o interpretare arbitrară a principiilor și normelor de drept internațional, a conchis ministrul. (Le Monde)


China se dezvoltă rapid, dar nu respectă drepturile omului. Rapoartele de la Beijing prezic un ritm de dezvoltare și mai rapid pentru China, în 2011, dar criticii amintesc abuzurile din domeniul drepturilor omului, comise în această țară. China a anunțat că schimburile sale comerciale cu Africa au crescut cu 45% în ultimul an, ajungând la un record de 114,8 miliarde de dolari, descriind un fenomen ce ar putea duce la transformarea celui mai sărac continent din lume. Relațiile economice cu Africa și-au revenit după o pauză, în 2009, cauzată de criza economică, iar acum se vor dezvolta și mai rapid, susțin autoritățile de la Beijing. În 1992, comerțul dintre China și Africa ajungea abia la o valoare de 1 miliard de dolari, însă cererea Chinei pentru petrol, gaz, minereu de fier și alte materii prime au dus la dezvoltarea legăturilor economice și a investițiilor din Africa în ultimii ani. Criticii acuză China de faptul că nu creează locuri de muncă pe piața locală, aruncă pe piață bunuri de proastă calitate și nu acordă atențoe nerespectării drepturilor omului în țări bogate în petrol, precum Sudanul sau bogate în diamante, precum Zimbabwe. Susținătorii Chinei argumentează, însă, că totuși se construiesc aeroporturi, spitale, căi ferate, drumuri, școli și stadioane în Africa, ceea ce duce la crearea unei noi clase de consumatori africani. (Guardian)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: