Proiectul unei noi Legi din pachetul legislativ pe Energie a fost aprobat vineri în guvern, într-o şedinţă extraordinară menită să rezolve această problemă.
Actul normativ a plecat spre Parlament unde va trebui dezbătut şi votat în regim de urgenţă, întrucât legile energiei sunt solicitate cu insistenţă de Comisia Europeană.
Pe lângă calendarul liberalizăruii preţurilor, noua lege va aduce modificări şi în subordonarea faţă de ministere a comopaniilor care se ocupă de transport: Transelectrica şi transgaz. Potrivit directivelor europene, cele două companii nu trebuie să se mai subodroneze aceluiaşi minister ca şi producţia şi distribuţia de energie.
Încă nu au fost stabilite ministerele care vor prelua Transelectrica şi Transgaz. Ministrul Economie, Lucian Bode, a explicat că decizia a fost luată în baza Directivei UE 72/2009, care prevede reguli clare privind separarea a operatorului de transport şi de sistem în funcţie de regimul de proprietate.
„Am ales modelul operatorului de sistem independent, asigurând o separare a intereselor legate de transportul energiei electrice faţă de cele legate de producerea şi furnizarea electricităţii. Pentru transpunerea integrală a prevederilor privind independenţa operatorului de transport şi de sistem, este necesar desemnarea a două organisme publice distincte, două ministere spre exemplu, care să exercite controlul separat pe de-o parte asupra operatorului de transport şi sistem şi, pe de altă parte, asupra producătorilor şi furnizorilor de energie electrică. Practic, Guvernul va elabora un proiect prin care cele două societăţi de transport, Transelectrica şi Transgaz, vor trece în subordonarea altor ministere, altele decât Ministerul Economiei”, a spus Lucian Bode.
Legea mai prevede un punct asupra căpruia au existat numeroase discuţii cu oficialii Comisiei Europene: organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.