marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

16 martie, 2012

Proiectul unei noi Legi din pachetul legislativ pe Energie a fost aprobat vineri în guvern, într-o şedinţă extraordinară menită să rezolve această problemă.

Actul normativ a plecat spre Parlament unde va trebui dezbătut şi votat în regim de urgenţă, întrucât legile energiei sunt solicitate cu insistenţă de Comisia Europeană.

Pe lângă calendarul liberalizăruii preţurilor, noua lege va aduce modificări şi în subordonarea faţă de ministere a comopaniilor care se ocupă de transport: Transelectrica şi transgaz. Potrivit directivelor europene, cele două companii nu trebuie să se mai subodroneze aceluiaşi minister ca şi producţia şi distribuţia de energie.


Încă nu au fost stabilite ministerele care vor prelua Transelectrica şi Transgaz. Ministrul Economie, Lucian Bode,  a explicat  că decizia a fost luată în baza Directivei UE 72/2009, care prevede reguli clare privind separarea a operatorului de transport şi de sistem în funcţie de regimul de proprietate.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

„Am ales modelul operatorului de sistem independent, asigurând o separare a intereselor legate de transportul energiei electrice faţă de cele legate de producerea şi furnizarea electricităţii. Pentru transpunerea integrală a prevederilor privind independenţa operatorului de transport şi de sistem, este necesar desemnarea a două organisme publice distincte, două ministere spre exemplu, care să exercite controlul separat pe de-o parte asupra operatorului de transport şi sistem şi, pe de altă parte, asupra producătorilor şi furnizorilor de energie electrică. Practic, Guvernul va elabora un proiect prin care cele două societăţi de transport, Transelectrica şi Transgaz, vor trece în subordonarea altor ministere, altele decât Ministerul Economiei”, a spus Lucian Bode.

Legea mai prevede un punct asupra căpruia au existat numeroase discuţii cu oficialii Comisiei Europene: organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: