miercuri

24 aprilie, 2024

9 mai, 2016

teza doctoratÎn timp ce premierul Dacian Cioloș cerea în plenul Camerei Deputaților susținerea de către parlamentari a eforturilor Guvernului de a elimina plagiatul și de a restabili valoarea doctoratelor românești, Senatul a votat o reglementare care, potrivit specialiștilor, va afecta și mai mult credibilitatea acestor titluri.

„Am emis în luna martie (…) un pachet normativ care să organizeze un proces transparent, dar și eficient de analiză a tezelor de doctorat bănuite de plagiat. În ceea ce privește ordonanța de urgență care este acum pe masa dumneavoastră, a Parlamentului, vă invit să susțineți acest efort al Guvernului de a eradica plagiatul și de a restabili încrederea în valoarea studiilor doctorale din România”, a spus Dacian Cioloș, luni, la „Ora premierului”.

Puțin după discursul premierului, senatorii au votat, cu 87 de voturi “pentru” și două abțineri, o serie de modificări aduse Legii educației la capitolele ce reglementează acordarea și retragerea doctoratelor. Legea adoptată de Senat, în calitate de cameră decizională, va pleca spre promulgare.


Controversatele modificări au fost operate pe proiectul de OUG al Guvernului, un document ce impunea un control mai riguros al calității lucrărilor de doctorat și o evaluare individuală a tuturor școlilor doctorale. Toate amendamentele au schimbat însă radical conținutul proiectului.

Ce au mai lăsat parlamentarii din doctorat

Ordonanța a fost amplu modificată în camera Deputaților, apoi a suferit noi intervenții în Comisia de învățământ din Senat, comisie condusă de Ecaterina Andronescu, autoare a unora dintre amendamentele discutabile.

În opinia lui Bogdan Murgescu, consilier pe învăţământ superior la Ministerul Educaţiei, “credibilitatea noastră academică ar fi grav afectată dacă vor trece aceste modificări”.
El a explicat săptămâna trecută, pentru Mediafax, principalele modificări efectuate de parlamentari și efectele acestora:

  • Titlul de doctor va fi acordat și retras de universități
  • Dispare controlul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) la acordarea titlului de doctor
  • calitatea de conducător de doctorat se acordă numai la nivelul universităţii fără un control de calitate şi fără un control al procesului la nivel naţional
  • transparența procesului de susținere a tezelor și de acordarea titlurilor este redusă, astfel că documentele nu se mai pun pe o platformă națională, ci rămân pe site-urile universităților
  • şcolile doctorale nu mai sunt evaluate individual. Sunt evaluate instituţiile organizatoare de studii universitare de doctorat (IOSUD – universităţi sau consorţii universitare)
  • evaluarea se face tot de către Agenţia Română de asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), însă dispare din textul legii că evaluarea şcolii doctorale se face pe baza performanţei acesteia. Dispare formularea „şcoală doctorală”
  • a fost eliminată şi prevederea potrivit căreia fiecare şcoală doctorală este evaluată periodic din cinci în cinci ani


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: