Ministrul italian al Economiei și-a anulat vizita în Franța, după criticile președintelui Emmanuel Macron la adresa politicii Romei în domeniul migrației.
De asemenea, ministrul italian de Externe l-a convocat pe ambasadorul Franţei la Roma, iar Matteo Salvini, ministrul de Interne şi liderul Ligii (partid de extremă dreapta, antiimigrație, care guvernează alături de Mișcarea 5 Stele), a somat Franța să prezinte scuze oficiale Italiei.
„În caz contrar, reuniunea de la Paris, de vineri, dintre preşedintele francez şi premierul italian Giuseppe Conte nu are sens să mai aibă loc”, a atenționat Matteo Salvini.
Conflictul diplomatic a izbucnit după ce guvernul populist al Italiei a refuzat să primească vasul Aquarius, care transporta 629 de migranţi, printre care femei însărcinate și peste 100 de minori neînsoțiți.
Refugiații abandonați în Mediterană au fost acceptați de Spania, dar criticile cele mai dure la adresa noului guvern din Italia au fost lansate de președintele francez care a calificat refuzul autorităților italiene drept „o formă de cinism şi de iresponsabilitate a guvernului italian”.
La Roma, criticile venite din Franța au fost considerate declarații ipocrite, iar parlamentarul Luigi Di Maio a replicat: „Mă bucur că Franța a descoperit responsabilitatea. Dacă doresc, îi ajutăm. Să-și deschidă porțile și le vom transfera în Franța câțiva oameni.”
Italienii au invocat în apărarea lor cifrele – Franţa a primit anul trecut circa 32.000 de migranţi din 100.000 de cereri, în timp ce în Italia au ajuns în ultimii cinci ani aproape 700.000 de imigranţi, în condițiile în care ea și Grecia reprezintă principalele porți de intrare în Europa pentru refugiații din nordul Africii și Orientul Mijlociu.
Cotele obligatorii de relocarea impuse de Comisia Europeană nu au funcționat, ele fiind respinse în principal de statele din estul și centrul UE.
Divergențele din UE pe tema migrației se accentuează – Axa antiimigrație
Cancelarul austriac Sebastian Kurz a propus miercuri, în cadrul unei întâlniri la Berlin cu ministrul german de interne, Horst Seehofer, o axă împotriva imigrației care să fie formată din Germania, Austria şi Italia. „Cred că este important să nu aşteptăm dezastrul, ca în 2015, ci să acţionăm din timp”, a declarat cancelarul austriac.
Austria va prelua de la Bulgaria preşedinţia Uniunii Europene în semestrul al doilea al acestui an, iar una din priorităţile anunţate este oprirea fluxurilor de migranţi la frontierele externe ale UE.
Ministrul german de Interne, Horst Seehofer, s-a oferit să sprijine eforturile preşedinţiei austriece. Oficialul, membru al Uniunii Creștin Sociale, aliații bavarezi ai Uniunii Creştin Democrate (onduse de cancelarul german), a avut mai multe confruntări cu Angela Merkel pe tema imigrației.
Potrivit BBC, ea va susține, la summitul de luna aceasta al Uniunii Europene, adoptarea unui plan european comun.
În acest context tensionat, apărut după recentele alegeri din Europa, care au adus la putere formațiuni cu vederi radicale în privința imigrației, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a transmis miercuri pe Twitter căsupraviețuirea Uniunii este pusă în pericol de criza migraţiei. În opinia sa, prioritară este blocarea imigranţilor înainte ca aceştia să plece din nordul Africii spre Europa.