Potrivit datelor oficiale comunicate de Institutul Național de Statistică, prețurile au crescut în luna martie 2016 cu doar 0,10% față de luna anterioară.
Prin efect de bază ( înlocuirea unei valori semnificativ mai mari de inflație consemnată în martie 2015), a fost stabilit, astfel, un nou record al reducerii prețurilor pe ultimele 12 luni și s-a atins pragul anticipat de BNR în prognoze.
Demn de reținut, mărfurile alimentare și serviciile s-au păstrat aproape exact la același nivel (-0,01%) în raport cu luna precedentă, cele care au determinat integral valoarea lunară pozitivă de ansamblu a indicelui de inflație fiind mărfurile nealimentare. Este o configurație foarte rar întâlnită, generată de scumpirea combustibililor cu 1,27%.
Această scumpire a avut ca efect ca efect pe IPC exact cele 0,10% consemnate de INS, ceea ce înseamnă că prețurile per total nu ar fi crescut deloc în absența majorării prețurilor la carburanți.
Mai important, se conturează posibilitatea ca nivelul minim atins de aceștia să fi trecut și să ne aflăm pe o traiectorie crescătoare, deși combustibilii se mențin încă cu peste trei procente sub prețul de la finalul anului trecut.
Alimentele s-ar fi ieftinit vizibil dacă nu ar fi fost importurile de citrice și alte fructe meridionale ( +1,27% în martie și +7,26% de la începutul anului) și cartofii (+1,99% în martie și +8,53% de la începutul anului !). Altminteri am înregistrat valori negative la o serie de produse precum ouă (-7,11%), fructe proaspete (-0,66%), carne de porc (-0,28%), cafea (-0,14%) și unt (-0,11%).
La produse nealimentare, modificările au fost cu totul neînsemnate, dacă se face abstracție de combustibili, cu valori de doar +0,01% la autoturisme, +0,07% la îmbrăcăminte sau +0,16% la încălțăminte și cu stabilitate absolută pe grupa cu ponderea cea mai mare în coșul de consum, cea de produse energetice ( electricitate, gaze și căldură).
La servicii, ponderea foarte redusă a serviciilor poștale a făcut aproape insesizabilă la nivelul IPC scumpirea cu +19,84%. Mai ales în condițiile în care factura de telefonie s-a diminuat cu 0,29%, urmare a unui curs de schimb mai avantajos.
Creșterea medie a prețurilor pe ultimelor 12 luni a fost de -1,4% potrivit metodologiei naționale dar de numai -1,1% conform modalității utilizate pentru comparații internaționale (valoare transmisă către Bruxelles și valabilă pentru monitorizarea criteriilor de la Maastricht). Similar, inflația anuală de -3% pe sistem național va apare la Eurostat ca fiind de -2,4%.
Inflația CORE 2 ajustat, cea asupra căreia acționează politica monetară, a revenit în domeniul pozitiv (+0,03%).
Corelat cu revenirea pe plus a inflației lunare și cu perspectivele reduse de a mai beneficia de un efect de bază favorabil în luna aprilie, se poate spune că minimul de inflație anuală a fost deja atins și este puțin probabil ca tendința de scădere a acesteia să continue.
Mai degrabă, ar trebui să vedem primele semne ale unei viitoare reaprinderi a inflației.
Șocul va veni după mijlocul anului (la anunțarea rezultatelor pe luna iunie 2016), atunci când valoarea de -2,95% din iunie 2015 va fi înlocuită de una pozitivă.
Stimulată de majorarea cu aproape 20% din mai a salariului minim pe economie, salariu încasat prima dată în aceeași lună iunie.