luni

4 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

23 mai, 2021

O navă rusească specializată în amplasarea de conducte submarine a reluat lucrurile la gazoductul Nord Stream 2 în Marea Baltică, un proiect care va crea o nouă legătură energetică directă între Rusia şi Germania, a declarat duminică un purtător de cuvânt al consorţiului Nord Stream 2 AG, citat de DPA și Agerpres.

„Nava Fortuna operează în prezent în apele teritoriale ale Germaniei, în conformitate cu autorizaţia eliberată şi anunţul făcut de autorităţi”, a declarat purtătorul de cuvânt, referindu-se la aprobarea emisă la începutul acestei săptămâni de Autoritatea maritimă din Germania (BSH).


O secţiune de conductă cu o lungime de doi kilometri poate fi amplasată pe fundul mării în zona economică exclusivă a Germaniei, după ce BSH a decis că nu există păsări sălbatice care să aibă nevoi de protecţie de-a lungul rutelor lor migratorii.

De asemenea, consorţiul Nord Stream 2 AG a informat că se lucrează şi la secţiunea din Danemarca a gazoductului, unde conductele sunt amplasate de o altă navă rusească, Akademik Cherskiy.

Aproape de finalizare

În prezent gazoductul Nord Stream 2 este aproape de finalizare. În apele teritoriale ale Germaniei mai sunt de amplasat o secţiune de 13,9 kilometri dintr-o conductă şi 16,8 kilometri din cea de a doua conductă.

Zilele trecute, administraţia americană a decis să renunţe să aplice sancţiuni împotriva principalei societăţi implicate în construirea gazoductului NordStream 2, care va livra gaze ruseşti în Uniunea Europeană printr-un terminal din Germania. SUA au anunţat miercuri că renunţă la sancţiunile împotriva societăţii NordStream 2 AG, o filială a gigantului rus Gazprom cu sediul în Elveţia, şi a CEO-ului său, Matthias Warnig, de naţionalitate germană.

(Citiți și: „Nord Stream 2: SUA scutește de sancțiuni filiala germană a Gazprom care construiește gazoductul”)

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizaţi, proiectul a fost oprit brusc în luna decembrie 2019, după decizia SUA de a sancţiona companiile angajate în acest proiect. Proiectul este finalizat în proporţie de 90% cu doar o porţiune de 100 km în apele adânci din largul Danemarcei rămasă să fie terminată.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: