29 septembrie, 2011

Nokia anunţă că va închide, până la sfârşitul anului, fabrica de la Jucu.

Cei aproape 2000 de angajaţi au fost convocaţi la o adunare joi dimineaţă la ora 8,00 de către conducerea fabricii. După ce firma a trimis materia primă înapoi la furnizori şi a redistribuit marfa în alte puncte de lucru, salariaţii au fost anunţaţi că vor fi trimişi în şomaj.

Firma finlandeză invocă necesitatea eficientizării şi a reducerii costurilor, şi s-ar putrea orienta spre Asia, unde procesul de fabricaţie ar fi mai eficient din cauza volumului mare al capacităţilor de producţie.


Potrivit secretarului de stat Marius Fecioru, din Ministerul Comunicaţiilor, citat de Hotnews, Nokia notificase ministerul încă de la începutul săptămânii. Potrivit acestuia, deşi Nokia înregistrase profituri în România, ea s-ar putea reloca în Republica Moldova.

Ce a făcut statul român pentru fabrica de la Jucu

Pe 9 mai 2007, Guvernul Tăriceanu a alocat 12 milioane de lei pentru finanţarea lucrărilor de infrastructură şi utilităţi în parcul industrial Tetarom , de la Jucu, unde avea să fie construită fabrica Nokia.

”Este un proiect care pe mine mă bucură forte mult pentru că se referă la realizarea unor produse şi servicii cu o valoare adăugată înaltă într-o zonă a tehnologiilor înalte, în zona telecomunicaţiilor şi informaticii”, spunea atunci premierul liberal.

Potrivit datelor oferite de guvern în februarie 2011, Compania Nokia are în România peste 4.000 de angajaţi, iar în anul 2010 a fost al doilea exportator, cu un volum al exporturilor de peste 1,56 miliarde de euro.


La rândul său, CJ Cluj s-a implicat în realizarea lucrărilor și s-a văzut nevoit să cumpere și terenul pe care au fost trasate drumurile pentru acces la parcul industrial Tetarom III, în condițiile în care inițial nu fusese rezolvată situația juridică a acelor terenuri, cu proprietarii lor, persoane fizice din județ.

Tot în 2007, Guvernul Tăriceanu a acordat fabricii Nokia posibilitatea de amânare a plății TVA în valoare 215 milioane de lei. Facilitatea a fost acortdată prin ordinul ministrului finanțelor 500 din 3 aprilie 2007, privind oferirea certificatului pentru amânarea plăţii TVA în perioada 1 ianuarie- 31 decembrie 2009, în condițiile în care Nokia depășea plafonul de 150 de milioane de lei.

În martie 2010, Consiliul Judeţean Cluj și-a dat acordul pentru ca Nokia să cumpere pentru cele 90 de hectare din parcul industrial Tetarom III, pe care se află fabrica de la Jucu. Prețul cerut încă din anul 2008 de CJ Cluj era de 2,1 euro/mp, în condițiile în care chiria lunară plătită de Nokia era de 10 eurocenți pe metru pătrat.

Ce a câştigat Nokia în România. Cât pierde România prin acest exportator de primă mărime

Afacerile firmei Nokia România situează firma pe primul loc în afacerile IT&C, cu afaceri de aproximativ 1,6 miliarde de euro (cam 1,25% din PIB-ul României) la nivelul anului 2010.

Pe anul trecut Nokia România a avut un profit net de 43 de milioane de euro, după ce în 2009 raportase un profit de aproximativ 37 de milioane de euro.

Compania a investit circa 60 de milioane de euro.

Statul român a învestit prin lucrările de infrastructura (şosele, apa, canal, gaze etc) aproximativ 30 de milioane de euro. Pe lângă pierderile financiare provenind din impozie şi taxe şi pierderea unui exportator, România preia în şomaj aproximativ 2200 de persoane – atât angajaţi direcţi ai fabiricii, cât şi salariaţi ai altor companii care lucrau pentru Nokia în leasing de personal.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: