vineri

19 aprilie, 2024

2 decembrie, 2020

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) se așteaptă ca economia globală să prindă avânt în următorii doi ani, cu o creștere reală a produsului intern brut (PIB) care va atinge niveluri pre-pandemice până la sfârșitul anului 2021, transmite CNBC.

„Pentru prima dată de la începutul pandemiei, există acum speranță pentru un viitor mai strălucitor”, se arată într-o analiză OECD în care sunt invocate progresele în ceea ce privește vaccinurile împotriva coronavirusului și acțiunile fără precedent ale guvernelor și ale băncilor centrale pentru a atenua impactul economic al crizei.

”Cel mai rău a fost evitat, cea mai mare parte a țesăturii economice a fost păstrată și s-ar putea revigora rapid, dar situația rămâne precară pentru mulți oameni, firme și țări vulnerabile”, se mai arată în raport.


Cele mai recente prognoze ale OECD indică o contracție economică de 4,2% din PIB la nivel mondial în 2020, o estimare ceva mai optimistă decât cea din septembrie, de -4,5% din PIB.

În perspectivă, Organizația se așteaptă la ritmuri medii de creștere de 4% în următorii doi ani. Creșterea din 2021 ar urma să fie de 4,2% din PIB la nivel global (o revenire ceva mai lentă față de prognoza din septembrie, de 5% din PIB), iar în 2022 PIB-ul ar urma să înregistreze un avans de 3,7%.

OECD avertizează asupra unor incertitudini ”considerabile” care ar putea afecta aceste prognoze, dar recomandă guvernelor să continue măsurile de sprijinire a copiilor, angajaților și companiilor vulnerabile pentru a reduce riscul la epidemia de COVID-19 să lase ”cicatrici”.

Organizația se așteaptă ca revenirea economică să fie inegală în rândul celor 37 de state membre. China ar urma să înregistreze o creștere economică de 1,8% din PIB în acest an, singura economie cu un rezultat pozitiv în acest an. În 2021, PIB-ul ar urma să aibă un avans de 8%, iar în 2022 de 4,9%.


Economia Statelor Unite se va contracta cu 3,7% din PIB în acest an, creșterea din 2021 și 2022 fiind de 3,2% respectiv 3,5%.

Zona euro este așteptată să scadă cu 7,5% din PIB în 2020, revenirea fiind de 3,6% în 2021, respectiv de 3,3% în 2022.

”În ciuda unor măsuri de sprijin uriașe, chiar și în scenariul pozitiv, pandemia va afecta țesutul socio-economic al țărilor din întreaga lume”, se arată în raport.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: