vineri

27 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 decembrie, 2020

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) se așteaptă ca economia globală să prindă avânt în următorii doi ani, cu o creștere reală a produsului intern brut (PIB) care va atinge niveluri pre-pandemice până la sfârșitul anului 2021, transmite CNBC.

„Pentru prima dată de la începutul pandemiei, există acum speranță pentru un viitor mai strălucitor”, se arată într-o analiză OECD în care sunt invocate progresele în ceea ce privește vaccinurile împotriva coronavirusului și acțiunile fără precedent ale guvernelor și ale băncilor centrale pentru a atenua impactul economic al crizei.

”Cel mai rău a fost evitat, cea mai mare parte a țesăturii economice a fost păstrată și s-ar putea revigora rapid, dar situația rămâne precară pentru mulți oameni, firme și țări vulnerabile”, se mai arată în raport.


Cele mai recente prognoze ale OECD indică o contracție economică de 4,2% din PIB la nivel mondial în 2020, o estimare ceva mai optimistă decât cea din septembrie, de -4,5% din PIB.

În perspectivă, Organizația se așteaptă la ritmuri medii de creștere de 4% în următorii doi ani. Creșterea din 2021 ar urma să fie de 4,2% din PIB la nivel global (o revenire ceva mai lentă față de prognoza din septembrie, de 5% din PIB), iar în 2022 PIB-ul ar urma să înregistreze un avans de 3,7%.

OECD avertizează asupra unor incertitudini ”considerabile” care ar putea afecta aceste prognoze, dar recomandă guvernelor să continue măsurile de sprijinire a copiilor, angajaților și companiilor vulnerabile pentru a reduce riscul la epidemia de COVID-19 să lase ”cicatrici”.

Organizația se așteaptă ca revenirea economică să fie inegală în rândul celor 37 de state membre. China ar urma să înregistreze o creștere economică de 1,8% din PIB în acest an, singura economie cu un rezultat pozitiv în acest an. În 2021, PIB-ul ar urma să aibă un avans de 8%, iar în 2022 de 4,9%.


Economia Statelor Unite se va contracta cu 3,7% din PIB în acest an, creșterea din 2021 și 2022 fiind de 3,2% respectiv 3,5%.

Zona euro este așteptată să scadă cu 7,5% din PIB în 2020, revenirea fiind de 3,6% în 2021, respectiv de 3,3% în 2022.

”În ciuda unor măsuri de sprijin uriașe, chiar și în scenariul pozitiv, pandemia va afecta țesutul socio-economic al țărilor din întreaga lume”, se arată în raport.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: