26 ianuarie, 2017

Ministerul Dezvoltării și Ministerul de Interne pregătesc în comun un nou normativ de securitate la incendiu a construcțiilor care, potrivit prevederilor, va împinge pur și simplu la faliment producătorii de polistiren.

Cum în România nu există producători de termosisteme alternative, după intrarea în vigoare a noii legislații lucrările de termoizolații ar urma să se execute exclusiv cu materiale de import, altele decât tradiționalul sistem bazat pe polistiren.

Demn de menționat este că polistirenul e unul din puținele materiale de construcții care se fabrică în românia și dă către antreprenori autohtoni, astfel că piața materialelor termoizolante e impinsă spre dependența cvasitotală de import.

Exclusivitate asigurată prin lege


Proiectul de act normativ nu definește materialele utilizabile cu denumirile lor tehnice si comerciale, ci prin încadrarea în anumite clase de reacție la foc.

Spre deosebire de practica la nivel UE, normativul nu utilizează  și nu impune o clasă de reacție la foc a unui termosistem ca un tot unitar, ci introduce clasificări și norme pentru toate componentele acestuia.

Suplimentar, chiar dacă există în acest moment pe piață polistiren ignifug, industria este afectată de faptul că actul normativ conține recomandări explicite (“Se recomandă utilizarea materialelor şi elementelor de construcţie clasa A1 sau A2-s1d0”), adresate proiectanților, verificatorilor și constructorilor, să utilizeze sisteme alternative.

Reprezentanți ai industriei afirmă că elementele tehnice indicate se potrivesc sistemelor care utilizează vata bazaltică, în acest fel asigurându-se practic o exclusivitate.


Proiectul de normativ de securitate la incendiu a fost inițiat în iarna anului 2015-2016, a parcurs toate etapele necesare din punct de vedere tehnic, dar a fost  amânat din cauza alegerilor generale. Odată trecută această etapă ”istorică”, proiectul este repus pe tapet de Guvernul Grindeanu.

După adoptare, noul normativ devine obligatoriu la proiectarea și realizarea construcțiilor noi și  la lucrările de intervenție asupra construcțiilor existente, indiferent de forma de proprietate, destinație, categorie și clasă.

Ce probleme va genera noul normativ

De precizat:

  • statele dezvoltate, precum Germania sau Austria, acolo unde termoizolarea clădirilor se face de zeci de ani, nu recomandă tipuri de materiale în legislațiile naționale, ci impun anumite standarde de protecție la incendiu sau performanță energetică.
  • prețul instalării unui termosistem bazat pe polistiren este jumătate față de cel în care se utilizează vata bazaltică.
  • în România nu există capacități de producție a vatei bazaltice, iar operaționalizarea unei astfel de fabrici durează minim 2 ani.
  • potrivit statisticilor industriei, consumul anual de polistiren produs în România este de 4 milioane metri cubi.
  • pe piața românească, vata bazaltică se comercializează din import, din Ucraina, Rusia, Slovenia, Ungaria, Germania sau Grecia.

România, țară membră a UE, are obligații clare în domeniul eficienței energetice– MDRAP trebuie să trimită Comisiei Europene rapoarte periodice în privinţa economiei  de energie realizate prin reabilitarea termică a blocurilor

Absorbția fondurilor europene– Pentru prima dată în calitate sa de stat membru UE, începând cu anul 2016 au fost alocate fonduri europene pentru reabilitare termică a locuințelor. În lipsa producătorilor interni de vată bazaltică și a previzibilei lipse de pe piață a acestui material (cererea va depăși cu mult oferta și capacitățile de import) aceste fonduri nu vor putea fi atrase.

Impact social și bugetar– Actul normativ va genera, în cel mai bun caz, o restrângere dramatică a activității producătorilor de polistiren, deci:

  • statul va pierde taxe și impozite
  • se pierde un important număr de locuri de muncă
  • importurile de vată bazaltică vor contribui la adâncirea deficitului comercial
  • semnal negativ transmis mediului de afaceri

AdePlast SA, în calitate de producător de polistiren cât și de importator de vată bazaltică, și-a asumat rolul de ”voce a industriei” și solicită celor 2 ministere modificarea normativului de securitate la incendiu a constructiilor, în sensul alinierii lui la practicile Uniunii Europene, astfel:

  • introducerea noțiunii de termosistem sau sistem de termoizolație agrementat național și european și, implicit, referirea și introducerea de condiții de încadrare într-o anumită clasă de reacție la foc a termosistemului ca tot unitar, ca întreg și nu a părților lui componente, a materialelor;
  • obligativitatea folosirii clasei de reactie la foc “E” a polistirenului, așa cum se procedează în toată Europa.
  • renunțarea în cuprinsul textului de normativ la orice recomandări de genul “Se recomandă utilizarea materialelor şi elementelor de construcţie clasa… ”, care are caracter anticoncurențial și constituie un pretext pentru avantajarea unui material în detrimental altuia.

Solicitările AdePlast SA sunt împărtășite de toți producătorii români de polistiren, precum și de toți producători europeni de materii prime (BASF, Synthos, Monotez-Ravago, Sunpor, etc).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

5 răspunsuri

  1. Consider ca daca se scoate recomandarea aceea din proiect si se realizeaza aveloparea unei constructii cu polistiren ignifug si tencuit pe exterior cu un strat mai gros,se poate folosi fara a crea probleme din punct de vedere al securitatii la incendiu

  2. au fost deja incendii de termosistem la blocuri de locuinte – avem nevoie de mai multe pentru a proteja interesele unor intrprinzatori care vor doar profit, fara sa investeasca?
    in sfarsitul anului 2015 a fost la Ibis Hotel un simpozion organizat de producatorii de plistiren care declarau ca au rezolvat complet problema trecerii productieipolistirenului ignifugat!
    au mintit atunci?
    solicit precizari clare a normativului european care proclama „obligativitatea folosirii clasei de reactie la foc E, asa cum se procedeaza in Europa”
    pentru informarea celor care au redactat materialul postat „se recomanda” nu inseamna „este obligatoriu” nu este OK sa inducem o stare de emotie negativa facandu – ne ca nu intelegem o diferenta de nuanta. ese mult mai grav sa impunem prin norma obligativitatea utilizarii materialelor cu calitati slabe de comportare la incendiu (clasa de reactie la foc E) si sa le interzicem pe cele cu performate mai bune. aceasta ar fi cu adevarat o actiune de protejare a unor antreprenori care nu doresc decat profit maxim pe spinarea (riscul) consumatorului

  3. De multi ani in Romania se foloseste polistiren extrudat ignifugat din import, de ex.la izolarea tancurilor/rezervoarelor de amoniac lichid din combinatele chimice. Dar in goana dupa profit producatorii n-au facut investitiile necesare producerii acestuia…

  4. În primul rând, bună ziua!, normativul cu articolul menționat nu este în vigoare. Titlul de recomandare nu impune obligativitate. Normele ISU sunt foarte clare, spun asta din puțina mea experiență de elaborare a scenariilor de securitate la incendiu pentru clădiri.

    Am primit întrebarea: de ce n-aș putea să construiesc cu cutare materiale? Ce răspuns să dai? E tot destul de clar: vrei să construiești cu cutare material? Foarte bine, citește normativele și vezi ce ți se cere. De exemplu eu mă apuc să proiectez și să execut un termosistem. Ca să fie conform cu legea, eu trebuie să duc o probă la un laborator autorizat care să arate că ce am realizat eu e ok. Chiar am citit de curând normele pentru astfel de laboratoare, la fel, sunt clare pentru toți! De ce pe piață se găsesc materiale care corespund doar în acte? Păi, de exemplu, ca să obții un polistiren ignifug corect, în fabrică, trebuiesc adăugate niște substanțe care… costă și ele. Apoi, ai polistiren ignifug și vrei să execuți un termosistem care să nu propage flacăra pe fațadă, conform normelor, dar în execuție, cine stă să verifice cât aer rămâne între placa de polistiren și perete? Apoi, încă multe aspecte mărunte care pot „asigura” explozia riscurilor mari nu sunt luate în considerare. Luând-o pe drumul normal al legii și normelor, treburile sunt clare, dar cu focul aprins și propagat, câtor oameni le tremură fundul?

    Apoi, noi ca nație, pe-aici, printre tot felul de beneficiari de care dai… la foarte puțini oameni se regăsește conștiința că riscurile trebuiesc eliminate: „Du-te dom`le, n-are cum să se întâmple, nu există așa ceva!” Asta e! Și totuși? Încotro? Păi, ia să privim în jur și ia să mai privim și în timp peste anii recent trecuți: nu-i așa că, general vorbind, mergem spre bine, spre siguranță? Eu cam așa văd și n-am decât să mă bucur!

    Am vrut să mai observ cum s-au aprins unele clădiri prin lumea asta, care aveau termosistem cu polistiren! Foarte interesant, cum în câteva minute se poate aprinde pe toată fațada o clădire de 10… 15 niveluri! Și nu spun nu polistirenului, dar, dragă producător de polistiren pentru termosistem, de ce nu pui în compoziție materialele în cantitățile cât se cere? De fapt… cum să spui unui producător de materiale treaba asta? Dacă-i arăți că materialul lui respectă normele numai pe foaie, ce pățești? „Te rezolvă?” Da, cam asta e, dar când se întâmplă și ia foc, încep să se audă căzături de scaune! Ce fain: am auzit de cazuri când pompierii la verificarea pentru autorizare ISU, au aprins bricheta și au verificat competența materialului! De ce nu? Chiar dacă verificarea se face prin alte proceduri conform legii? Păi, cam fac pe ei cei de față la atare gesturi!

    Eu sunt structurist și la o ceartă cu un beneficiar de structură metalică executată fără autorizație, care dorea intrarea în legalitate, respectivul baștan numai nu mă pocnea… că structura lui e solidă, că nu trebuie adăugat nimic. Ce am făcut, în liniște, hai la verificat pe teren, la măsurat: la un moment dat m-am împins într-un stâlp, așa, doar cu o mână, și i-am i-am arătat că se clatină, toți fiind sub structura respectiv. Omu n-a mai zis nimic, s-a speriat zdravăn și a început să mă respecte! Păi așa trebuie să facem!, de ce nu?

    Dragă beneficiarule de apartament nou sau în bloc nou izolat, dacă te doare problema securității la incendiu, cine te oprește să ceri autorizarea de funcționare a clădirii? Cine te oprește să faci o cerere de consultare a documentației clădirii? Dacă într-adevăr te doare, fă-ți timp și fă verificările tale! În cazul în care te observi supus unor riscuri, situația asta poate să-ți aducă chiar despăgubiri, dar mai tare de atât: poți face un lucru extraordinar de bun pentru țara asta, prin luminarea situației, prin sesizări la diferite instituții competente, chiar la ministere, de ce nu? Chiar la cedo dacă ai noștri nu-s în stare să clarifice, de ce nu? Așa se face o țară mai bună.. Este verificarea lucrărilor un lucru rău? Sesizările sunt rele? Probabil noi n-am fost arși destul cât să ne doară serios…

    Nu aș fi vrut să comentez aici, dar am vrut să-mi exprim părerea îmbucurătoare sper… personal nu sunt de acord cu știrile acuzatoare și alarmante… cine are a nu trăi în riscurile incendiului pune mâna pe citit, solicită verificarea lucrărilor, sesizează factori decizionali etc. Iar cine nu-i în cauză și nici n-are interes în cauză, poate savura astfel de nenoroștiri… treaba lor… Toate cele bune tuturor! Cu respect, ing. Canciuc Constantin.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

5 răspunsuri

  1. Consider ca daca se scoate recomandarea aceea din proiect si se realizeaza aveloparea unei constructii cu polistiren ignifug si tencuit pe exterior cu un strat mai gros,se poate folosi fara a crea probleme din punct de vedere al securitatii la incendiu

  2. au fost deja incendii de termosistem la blocuri de locuinte – avem nevoie de mai multe pentru a proteja interesele unor intrprinzatori care vor doar profit, fara sa investeasca?
    in sfarsitul anului 2015 a fost la Ibis Hotel un simpozion organizat de producatorii de plistiren care declarau ca au rezolvat complet problema trecerii productieipolistirenului ignifugat!
    au mintit atunci?
    solicit precizari clare a normativului european care proclama „obligativitatea folosirii clasei de reactie la foc E, asa cum se procedeaza in Europa”
    pentru informarea celor care au redactat materialul postat „se recomanda” nu inseamna „este obligatoriu” nu este OK sa inducem o stare de emotie negativa facandu – ne ca nu intelegem o diferenta de nuanta. ese mult mai grav sa impunem prin norma obligativitatea utilizarii materialelor cu calitati slabe de comportare la incendiu (clasa de reactie la foc E) si sa le interzicem pe cele cu performate mai bune. aceasta ar fi cu adevarat o actiune de protejare a unor antreprenori care nu doresc decat profit maxim pe spinarea (riscul) consumatorului

  3. De multi ani in Romania se foloseste polistiren extrudat ignifugat din import, de ex.la izolarea tancurilor/rezervoarelor de amoniac lichid din combinatele chimice. Dar in goana dupa profit producatorii n-au facut investitiile necesare producerii acestuia…

  4. În primul rând, bună ziua!, normativul cu articolul menționat nu este în vigoare. Titlul de recomandare nu impune obligativitate. Normele ISU sunt foarte clare, spun asta din puțina mea experiență de elaborare a scenariilor de securitate la incendiu pentru clădiri.

    Am primit întrebarea: de ce n-aș putea să construiesc cu cutare materiale? Ce răspuns să dai? E tot destul de clar: vrei să construiești cu cutare material? Foarte bine, citește normativele și vezi ce ți se cere. De exemplu eu mă apuc să proiectez și să execut un termosistem. Ca să fie conform cu legea, eu trebuie să duc o probă la un laborator autorizat care să arate că ce am realizat eu e ok. Chiar am citit de curând normele pentru astfel de laboratoare, la fel, sunt clare pentru toți! De ce pe piață se găsesc materiale care corespund doar în acte? Păi, de exemplu, ca să obții un polistiren ignifug corect, în fabrică, trebuiesc adăugate niște substanțe care… costă și ele. Apoi, ai polistiren ignifug și vrei să execuți un termosistem care să nu propage flacăra pe fațadă, conform normelor, dar în execuție, cine stă să verifice cât aer rămâne între placa de polistiren și perete? Apoi, încă multe aspecte mărunte care pot „asigura” explozia riscurilor mari nu sunt luate în considerare. Luând-o pe drumul normal al legii și normelor, treburile sunt clare, dar cu focul aprins și propagat, câtor oameni le tremură fundul?

    Apoi, noi ca nație, pe-aici, printre tot felul de beneficiari de care dai… la foarte puțini oameni se regăsește conștiința că riscurile trebuiesc eliminate: „Du-te dom`le, n-are cum să se întâmple, nu există așa ceva!” Asta e! Și totuși? Încotro? Păi, ia să privim în jur și ia să mai privim și în timp peste anii recent trecuți: nu-i așa că, general vorbind, mergem spre bine, spre siguranță? Eu cam așa văd și n-am decât să mă bucur!

    Am vrut să mai observ cum s-au aprins unele clădiri prin lumea asta, care aveau termosistem cu polistiren! Foarte interesant, cum în câteva minute se poate aprinde pe toată fațada o clădire de 10… 15 niveluri! Și nu spun nu polistirenului, dar, dragă producător de polistiren pentru termosistem, de ce nu pui în compoziție materialele în cantitățile cât se cere? De fapt… cum să spui unui producător de materiale treaba asta? Dacă-i arăți că materialul lui respectă normele numai pe foaie, ce pățești? „Te rezolvă?” Da, cam asta e, dar când se întâmplă și ia foc, încep să se audă căzături de scaune! Ce fain: am auzit de cazuri când pompierii la verificarea pentru autorizare ISU, au aprins bricheta și au verificat competența materialului! De ce nu? Chiar dacă verificarea se face prin alte proceduri conform legii? Păi, cam fac pe ei cei de față la atare gesturi!

    Eu sunt structurist și la o ceartă cu un beneficiar de structură metalică executată fără autorizație, care dorea intrarea în legalitate, respectivul baștan numai nu mă pocnea… că structura lui e solidă, că nu trebuie adăugat nimic. Ce am făcut, în liniște, hai la verificat pe teren, la măsurat: la un moment dat m-am împins într-un stâlp, așa, doar cu o mână, și i-am i-am arătat că se clatină, toți fiind sub structura respectiv. Omu n-a mai zis nimic, s-a speriat zdravăn și a început să mă respecte! Păi așa trebuie să facem!, de ce nu?

    Dragă beneficiarule de apartament nou sau în bloc nou izolat, dacă te doare problema securității la incendiu, cine te oprește să ceri autorizarea de funcționare a clădirii? Cine te oprește să faci o cerere de consultare a documentației clădirii? Dacă într-adevăr te doare, fă-ți timp și fă verificările tale! În cazul în care te observi supus unor riscuri, situația asta poate să-ți aducă chiar despăgubiri, dar mai tare de atât: poți face un lucru extraordinar de bun pentru țara asta, prin luminarea situației, prin sesizări la diferite instituții competente, chiar la ministere, de ce nu? Chiar la cedo dacă ai noștri nu-s în stare să clarifice, de ce nu? Așa se face o țară mai bună.. Este verificarea lucrărilor un lucru rău? Sesizările sunt rele? Probabil noi n-am fost arși destul cât să ne doară serios…

    Nu aș fi vrut să comentez aici, dar am vrut să-mi exprim părerea îmbucurătoare sper… personal nu sunt de acord cu știrile acuzatoare și alarmante… cine are a nu trăi în riscurile incendiului pune mâna pe citit, solicită verificarea lucrărilor, sesizează factori decizionali etc. Iar cine nu-i în cauză și nici n-are interes în cauză, poate savura astfel de nenoroștiri… treaba lor… Toate cele bune tuturor! Cu respect, ing. Canciuc Constantin.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: