Ministerul Fondurilor Europene a publicat proiectul de OUG pentru deschiderea celor trei tipuri de scheme de ajutor de stat pentru finanțarea microîntreprinderilor și a IMM-urilor prin acordarea de granturi pentru capital de lucru și investiții. Care sunt, mai exact, aceste măsuri de ajutor pentru firme?
Prima schemă, a microgranturilor de 2.000 de euro este destinată microîntreprinderilor, cu condiția ca acestea să nu aibă niciun angajat.
A doua schemă prevede acordarea de capital de lucru cuprins între 2.000 și 150.000 de euro, în funcție de cifra de afaceri a companiei. Pentru această schemă pot aplica firmele din domeniile puternic afectate de pandemie, în special cele a căror activitate a fost parțial sau integral oprită de restricțiile din perioada stării de urgență și de alertă.
A treia schemă se adresează IMM-urilor din majoritatea domeniilor, pentru realizarea de investiții. Valoarea granturilor acordate de stat este cuprinsă între 50.000 și 200.000 de euro, potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului Operațional Competitivitate 2014 – 2020, în contextul crizei COVID-19, precum și alte măsuri în domeniul fondurilor europene.
Microgranturi pentru capital de lucru destinat microîntreprinderilor fără salariați, precum și PFA/CMI- 2.000 de euro
Valoarea totală a fondurilor este de 100 de milioane de euro, din care 85 de milioane de euro se alocă din bugetul POC 2014-2020 și 15 milioane de euro din cofinanțarea de la bugetul de stat.
Numărul estimat de beneficiari ai ajutorului de stat este de maxim 50.000. Cererile de finanțare depuse în cadrul apelurilor de proiecte vor fi selectate la finanțare pe baza principiului primul venit-primul servit. Pot beneficia:
a) IMM-uri care fac dovada prin situațiile financiare depuse că nu dețin salariați cu contract individual de muncă încheiat conform legii;
b) Persoane fizice autorizate care desfășoară activități în domeniul artelor spectacolului, denumiți generic ”artiști”;
c) Persoanele fizice autorizate/cabinete medicale individuale din domeniul sănătății, dacă au fost implicate în transportul, echiparea, evaluarea, diagnosticarea și tratamentul pacienților diagnosticați cu COVID-19, care nu au beneficiat de stimulentul medical acordat în baza OUG 43/2020 pentru aprobarea unor măsuri de sprijin decontate din fonduri europene, ca urmare a răspândirii coronavirusului COVID-19, pe perioada stării de urgență;
d) Persoane fizice autorizate din domeniul activităților culturale și creative.
(Consultați Alexa 1: Domenii de activitate eligibile în cadrul măsurii 1. microgrant pentru capital de lucru)
Măsuri de ajutor pentru firme. Granturi pentru capital de lucru: 2.000 – 150.000 de euro
Granturile pentru capital de lucru se acordă IMM-urilor din domeniile de activitate: restaurante, hoteluri, cafenele (HORECA), servicii din domeniul transporturilor, agențiile de turism, editurilor/librăriilor/bibliotecilor, precum și al organizărilor de evenimente a căror activitate curentă a fost afectată de răspândirea virusului COVID-19 sau a căror activitate a fost interzisă prin ordonanțe militare pe perioada stării de urgență și/sau pe perioada stării de alertă. Lista domeniilor de activitate eligibile se regăsește în Anexa 2.
(Consultanți Anexa 2: Domenii de activitate eligibile în cadrul măsurii 2. grant pentru capital de lucru)
Granturile pentru capital de lucru se vor acorda beneficiarilor prin raportare la situațiile financiare depuse pentru exercițiul financiar 2019, după cum urmează:
a) pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019, evaluată în euro la cursul de schimb prevăzut în Ghidul Solicitantului cuprinsă între 5.000 – 13.500 euro, valoarea grantului este de 2.000 euro la cursul de schimb INFOREURO din luna aprobării Ghidului de finanțare;
b) pentru IMM-urile cu cifra de afaceri aferentă anului 2019, evaluată în euro la cursul de schimb prevăzut în Ghidul Solicitantului cuprinsă între 13.501 – 1.000.000 euro valoarea grantului se stabilește în procent de 15% din cifra de afaceri și nu poate depăși suma de 150.000 euro. Pentru IMM-urile cu cifra de afaceri cu echivalentul în euro de peste 1 milion de euro, valoarea maximă a ajutorului este de 150.000 euro.
Fondurile alocate pentru granturile destinate capitalului de lucru sunt în valoare de 350 de milioane de euro din care 265 de milioane de euro fonduri europene nerambursabile, 42,5 milioane de euro fonduri de la bugetul de stat și coparticipare de 42,5 milioane de euro de la beneficiari.
Grantul se va acorda sub formă de sumă forfetară în procent de 15% din cifra de afaceri pentru anul 2019.
Numărul estimat de beneficiari este de maxim 65.000.
Măsuri de ajutor pentru firme. Granturi pentru investiții: 50.000-200.000 de euro
Granturile pentru investiții acordate IMM-urilor au ca sursă de finanțare fondurile externe nerambursabile, cofinanțări din bugetul de stat, precum și cofinanțări proprii ale beneficiarilor în cadrul POC 2014-2020.
Acestea sunt destinate IMM-urilor care vor implementa investiții necesare pentru extinderea capacităților de producție existente, reabilitarea/modernizarea capacităților de producție existente, precum și pentru crearea unor capacități noi de producție și finanțează categorii de cheltuieli specifice pentru realizarea investițiilor propuse prin cererile de finanțare depuse.
Granturile pentru investiții se acordă beneficiarilor care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
a) au avut activitate curentă/operațională desfășurată de minim un an înaintea depunerii cererii de finanțare;
b) au înregistrat profit operațional din activitatea curentă/ordinară în unul din exercițiile financiare din ultimii doi ani înainte de depunerea cererii de finanțare;
c) se angajează să asigure sustenabilitatea proiectului, respectiv să asigure desfășurarea activității operaționale/curente pentru o perioadă de minim trei ani după expirarea duratei de implementare a proiectului;
d) realizează minim 50% din valoarea veniturilor planificate în cadrul planului de afaceri anexă la cererea de finanțare în primii doi ani de durabilitate, iar diferența până la sfârșitul perioadei de durabilitate (anul al treilea);
e) dispun de cofinanțare proprie a proiectului în procent de minim 15% din valoarea proiectului de investiții solicitat pentru finanțare, iar pentru regiunea București – Ilfov de minim 30% din valoarea proiectului solicitat la finanțare;
f) se angajează să prezinte dovezi prin încărcarea ofertelor de preț, respectiv a studiilor de piață, notelor justificative, etc. care să ateste rezonabilitatea costurilor investiției pentru care solicită ajutor de stat.
(Consultați Anexa 3. Domenii de activitate eligibile în cadrul măsurii 3. grant pentru investiții în activități productive)
Granturile pentru investiții se vor acorda pe proiect și beneficiar și au o valoare echivalent în lei lahttps://new.cursdeguvernare.ro/wp-content/uploads/2020/07/Anexa-2.docx data efectuării plății cuprinsă între 50.000 euro și 200.000 euro, în funcție de nevoile de finanțare ale proiectelor de investiții depuse la finanțare;
Criteriile de selecție la finanțare ale proiectelor de investiții se stabilesc prin grija AM POC 2014-2020 din cadrul MFE și vor avea în vedere criterii competitive, se arată în document.
Fondurile totale alocate sunt în valoare de 550 de milioane de euro din care 415,8 milioane de euro se alocă din bugetul POC 2014-2020, 62,3 milioane de euro cofinanțare de la bugetul de stat și 71,7 milioane de euro contribuția proprie.
15% din fonduri sunt destinate pentru regiunea București – Ilfov iar 85% pentru restul de 7 regiuni prin utilizarea formulei de alocare din cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020.
8 răspunsuri
Buna ziua,
vedeti ca la link-ul cu Anexa 3 ati incarcat tot anexa 2.
Zi buna!
Multumim pentru observatie –
cu scuze, s-a modificat.
Toate cele bune!
Iar la link ul cu Anexa 1 ati incarcat tot anexa 2
Buna ziua.
Se face trimitere la Ghidul solicitantului. Nu il gasesc nicaieri. E posibila inserarea unui link activ. Multumesc si aștept vesti.
https://sgg.gov.ro/new/wp-content/uploads/2020/07/OUG-3.pdf
Buna ziua stimati consultanti/antreprenori.
Fiti amabili cu un nepriceput:
1) cand vorbim de acordarea acestor granturi, ne referim la potentiali beneficiari care au strict acel cod CAEN PRINCIPAL, conform anexelor? (sau poate fi si caen secundar?).
2) mai exact, prin ce institutie/entitate se poate aplica, unde merg sa depun dosarul? Se poate si electronic?
3) daca apelez la un consultant, este ok ca sa fie remunerat procent din valoarea grantului ~ doar daca se aproba?
4) cand vorbim despre Cifra de Afaceri, ne referim la notiunea larga de suma a veniturilor si cheltuielilor?
5) „au înregistrat profit operațional din activitatea curentă/ordinară în unul din exercițiile financiare din ultimii doi ani” – se refera la datele din bilant, din care rezulta profit sau pierdere?
Multumesc pentru sprijin, as prefera sa raspundeti aici, cu siguranta mai sunt si alte persoane interesate.
S.R.L. afectate la randul lor de pandemie nu au fost ajutate cu nimic. Si noi platim taxe catre stat. Cifra mea de afaceri in timpul pandemiei a fost aproape de profit 0. Va rugam sa analizati si cererea mea de fi si S.R.L. Inclus pe lista de ajutoare acordate de guvern. Si noi suntem oameni si noi suntem Romani!
Va rog sa-mi rasundeti. In cazul Granturilor pentru capital de lucru, va fi nevoie ca anexa la Cererea de Finantare, si de un Plan de Afaceri, sau nu este nevoie de plan de afaceri. Astept raspunsul dumneavoastra. Multumesc.