Noile criterii pentru carantinarea localităților au fost publicat în Monitorul Oficial și generează noi tensiuni în coaliția de guvernare.
Liberalii sunt nemulțumiți că premierul și secretarul de stat Raed Arafat nu au fost informați de publicarea actului normativ, în condițiile în care documentul prevede criterii ce ar permite deja carantinarea Capitalei, iar eforturile stabilite de Executiv sunt în sens contrar, de evitarea acestui lucru.
Ordinul a fost semnat de secretarul de stat Andreea Moldovan, din echipa ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu. Acesta a anunțat, miercuri dimineața, pe contul său de Facebook, faptul că Bucureștiul nu se carantinează de Paște:
Bucureștiul NU se carantineaza de Paști. S-au publicat noile criterii de carantinare a localităților.
Nu trăim într-o nouă realitate, doar s-au clarificat/actualizat criteriile care pot duce către o recomandare de carantinare a unei localități.
Ce prevede Ordinul conținând noile criterii de carantinare
În baza noului ordin privind carantinarea unor localități, nivelul de testare pentru Covid-19 devine factor principal, alături de rata de incidență și de gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI.
Actul introduce un punctaj pe baza unei grile, iar cu cât o localitate are mai multe puncte, cu atât situația epidemiologică este considerată mai gravă și poate intra în carantină.
Astfel, municipiile și zonele metropolitane cu peste 100.000 de locuitori riscă să intre în carantină dacă au minimum 60 de puncte, iar restul localităților dacă au minimum 70 de puncte.
Rata de incidență cumulată în 14 zile de la care se poate institui carantina este de 3 cazuri la 1.00 de locuitori.
Pentru ieșirea din carantină este prevăzut un singur criteriu: rata de incidență mai mică de 3 cazuri la 1.000 de locuitori.
Procedura de luare a deciziei: după analizarea datelor tehnice de către DSP sau INSP, se formulează o propunere ce ajunge în Comitetul pentru Situații de Urgență, organismul care aprobă sau nu propunerea.
„Nivelul de testare Covid19 devine unul dintre factorii principali, alături de rata de incidență și gradul de ocupare a paturilor din spitale și secțiile ATI. Se definește de asemenea carantinarea zonală. Ca și până acum, decizia de carantinare se ia pe baza mai multor factori, și nu automat. Și nu, noile criterii nu duc la carantinarea Capitalei de Paște la fel cum nu duceau nici cele vechi. Niciuna dintre deciziile deja anunțate ale guvernului nu se schimbă”, a mai transmis Ministrul Sănătății.
Partenerii de coaliție îi reproșează lui Vlad Voiculescu că nu i-a informat despre modificări
Secretarul de stat Andreea Moldovan a declarat că nu a discutat personal cu premierul, dar a explicat că documentul a fost discutat și votat în Comitetul Tehnico-Științific, comitetul interministerial în care se decid și hotărârile CNSU.
„Acest ordin intră în atribuțiile mele și era normal ca eu să-l semnez”, a spus Andreea Moldovan.
„Nu a știut nimeni că se va publica așa ceva”, au precizat surse guvernamentale pentru Digi24 că decizia la nivelul guvernului a fost de a nu se introduce noi criterii de carantinare, după ultimele decizii privind circulația și programul magazinelor.
„Comitetul e un fel de grup de experți care aparține de CNSU. Nu se decid lucruri, Comitetul doar propune. Nu se pune problema că hotărârile se iau în acest comitet. Cel mult se fac propuneri. Decizia se ia la nivel de CNSU. Trebuia să fie o hotărâre CNSU în spatele acestui ordin. Nici în comitet nu a existat un acord”, a declarat o sursă apropiată discuțiilor din CNSU.
De asemenea, nici spun sursele, nici Raed Arafat nu ar fi știut de acest ordin.
Vlad Voiculescu a mai fost motiv de tensionare a relației dintre PNL și USR-PLUS, după ce vineri, mai mulți pacienți de la Spitalul Foișorul de Foc au fost externați peste noapte pentru ca unitatea să preia bolnavi Covid-19, în contextul depășirii capacității din secțiile alocate persoanelor infectate cu noul coronavirus.
(Citiți și: „Scandalul de la Spitalul Foișorul de Foc a devenit scandal politic: USR-PLUS și-a salvat în ultimul moment ministrul de la Sănătate”)