marți

7 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 decembrie, 2020

Marea Britanie și Uniunea Europeană au ajuns la un acord comercial cu numai șapte zile înainte de data limită, când intră în vigoare noile reguli privind relația dintre cele două părți, reguli ce vor afecta puternic mobilitatea cetățenilor și a mărfurilor.

Acordul include perioade de tranziție și clauze de revizuire, ceea ce înseamnă că se așteaptă mai multe negocieri cu privire la pescuit și alte domenii.

Importatorii și exportatorii vor trebui să semneze declarații vamale, iar unele produse, inclusiv plante, animale vii și unele alimente, vor avea nevoie și de licențe și certificate speciale.


Alte mărfuri vor trebui etichetate în moduri specifice.

Pentru a limita impactul devastator al crizei Covid-19 asupra multor companii, guvernul britanic a ales să amâne cu șase luni impunerea controalelor totale asupra mărfurilor care intră în Marea Britanie din UE, deși vor exista în continuare verificări pentru anumite substanțe.

Reguli noi pentru deplasările între cele două țări

De la 1 ianuarie, libera circulație a persoanelor între Marea Britanie și UE ia sfârșit, iar cei care vor să se mute din Marea Britanie în UE sau invers începând din 2021 nu vor mai avea dreptul automat de a locui sau de a lucra acolo.

Drepturile cetățenilor UE care locuiesc deja în Marea Britanie vor rămâne neschimbate până la 30 iunie 2021. Ei vor trebui să devină cetățeni ai Marii Britanii sau să aplice la Schema de decontare a UE.


Dacă un britanic locuiește deja într-o țară din UE, el va beneficia de anumite protecții în temeiul acordului de retragere din UE, în funcție și de legislația fiecărui stat membru.

De exemplu, cetățenii britanici care locuiesc sau intenționează să locuiască în Franța vor trebui să obțină permise de rezidenți noi.

Britanicii care intenționează să se mute în Irlanda vor fi în mare parte neafectați.

La controalele de la frontieră, cetățenii britanici vor sta la cozi diferite de cetățenii UE. Turiștii vor putea călători fără viză în țările din zona Schengen – care include majoritatea statelor UE și Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein, dacă stau în aceste țări cel mult 90 de zile, dintr-un interval de 180 de zile. Perioada de ședere este valabilă și pentru europenii care merg în Marea Britanie.

Viza de student în Marea Britanie – 348 lire sterline

Din ianuarie 2021, va exista un nou sistem bazat pe puncte pentru cetățenii străini (cu excepția cetățenilor irlandezi) care doresc să se mute în Marea Britanie.

Persoanele care doresc să se mute în Marea Britanie pentru a lucra, a trăi sau a studia acolo vor trebui să solicite și să plătească pentru o viză.

O viză de student din afara Marii Britanii va costa 348 de lire sterline.

Solicitarea unei vize pentru un muncitor calificat va costa între 610 și 1.408 lire sterline, cu excepția cazului în care aceștia sunt în domeniile în care UK are deficit de personal.

De asemenea, aceștia vor trebui să plătească o taxă suplimentară pentru sănătate de 624 de lire sterline de persoană pe an, cu excepția cazului în care sunt angajați din domeniul sănătății, scrie BBC, preluat de Digi24.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: