duminică

23 iunie, 2024

22 iulie, 2020

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis

Turcia a anunțat că, în perioada 21 iulie-2 august, va efectua cercetări seismice la sud și la est de insula Kastellorizo, astfel că Armata Greciei, scrie Politico, a fost plasată în stare de alertă.

”Uniunea Europeană nu va avea alternativă și va fi obligată să impună sancțiuni împotriva Turciei dacă aceasta continuă să provoace tensiuni în Estul Mediteranei”, a avertizat marți premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

O parte a personalului militar a fost informat că i s-a suspendat vacanța de vară, iar comandantul forțelor armate, Konstantinos Floros, aflat în Cipru, a revenit de urgență în țară.


Insula Kastellorizo este teritoriu al Greciei, în estul Mediteranei, aproape de litoralul Turciei.

”Grecia monitorizează toate activitățile din zonă cu încredere, siguranță și pregătire absolută”, a afirmat premierul Mitsotakis în cadrul unei conferințe de presă comune cu ministrul german de Externe Heiko Maas, organizată la Atena.

Ambasada Greciei din Ankara a transmis o plângere Ministerului de Externe al Turciei, potrivit diplomației elene. Autoritățile grecești au ridicat problema UE, NATO și Consiliului de Securitate ONU.

”Anunțul făcut de Turcia cu privire la activitățile de explorare desfășurate în interiorul unei secțiuni a platoului continental al Greciei, anunî transmis ilegal prin Navtex (sistem de avertizare maritim – n. red.), reprezintă o nouă escaladare a tensiunilor din regiune”, transmite un comunicat al Ministerului grec de Externe. ”Acțiunea demonstrează perseverența cu care Turcia încalcă legile internaționale, disprețul cu care privește aceste legi și regulile care guvernează buna vecinătate și o provocare la adresa Uniunii Europene”, se mai afirmă în comunicat.


Ministrul grec al Apărării, Nikolaos Panagiotopoulos, l-a informat pe Secretarul american al Apărării, Mark Esper, în legătură cu evenimentele din Estul Mediteranei.

”Statele Unite au luat la cunoștință că Turcia a emis o informare Navtex în legătură cu cercetări derulate în ape disputete în Marea Mediterană. Cerem autorităților Turcieisă oprească orice plan de operații și să evite ridicarea tensiunilor în regiune”, transmite un comunicat emis de Departamentul de Stat al SUA.

Și ministrul german de Externe a avertizat Turcia că trebuie să înceteze forajele de prospecțiune în Estul Mediteranei dacă dorește o îmbunătățire a relațiilor cu UE.

”Cu privire la acțiunile Turciei în Estul Mediteranei noi avem o poziție foarte clară: legile internaționale trebuie respectate, deci orice progres pe calea îmbunătățirii relațiilor UE-Turcia nu poate fi posibil decât dacă Ankara încetează provocările în Estul Mediteranei”, a afirmat ministrul Heiko Maas.

Relațiile Greciei cu Turcia s-au deteriorat semnificativ după ce Ankara a început, anul trecut, să exploreze depozite de hidrocarburi din Mediterana situate în imediata apropiere a apelor teritoriale ale Greciei și Ciprului.

Articole recomandate:

Etichete: , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: