joi

28 martie, 2024

24 martie, 2021

Bruxelles-ul a anunțat miercuri o înăsprire a exporturilor de vaccin împotriva Covid-19 produse pe teritoriul său, prin două modificări ale mecanismului în vigoare – proceduri pentru interzicerea exporturilor către statele care blochează livrările către UE și către cele care au deja un grad ridicat de vaccinare.

”UE se confruntă cu o foarte gravă situaţie epidemiologică şi continuă să exporte volume importante către ţări” care produc produc propriul vaccin sau în care vaccinarea este mai avansată, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) Valdis Dombrovskis (foto), înainte de a prezenta cele două ajustări ale mecanismului de supraveghere a exporturilor aplicat începând cu ianuarie.

Aproximativ 300 de autorizaţii au fost emise de atunci, pentru livrarea a 40 de milioane de doze către 33 de ţări. Un singur export – de vaccin AstraZeneca-Oxford – a fost refuzat, destinat Australiei, din Italia.


”Am adoptat, aşadar, două ajustări ale mecansimului actual” privind controlul exportului, în vederea ”rezolvării acestor dezechilibre” şi ”garantării” aprovizionării Celor 27, a anunţat el într-o conferinţă de presă, citat de AFP, preluată de News.ro.

Interzicerea exporturilor ca răspuns simetric la decizia altor țări – cazul Marii Britanii

CE a constatat, a spus miercuri Valdis Dombrovskis, că unele ţări terţe blochează exporturi de vaccin către UE, ”fie prin lege, fie prin aranjamente contractuale sau altele, încheiate cu producători de vaccin” împoriva covid-19.

UE va răspunde la fel în cazul acestora – este vorba despre un obiectiv al unei ”reciprocităţi”, pe care Bruxellesul îl opune Londrei.

Uniunea a exportat aproximativ zece milioane de doze împotriva covid-19 numai către Regatul Unit, de la 1 februarie şi până la jumătatea lui martie, dar nu a primit absolut nicio doză de vaccin împotriva Covid-19 produsă pe teritoriul britanic, în pofida faptului că contractul pe care l-a încheiat cu AstraZeneca prevede livrarea de seruri produse la două instalaţii din Regat.


Laboratorul suedezo-britanic a justificat această nerespectare a contractului prin faptul că Londra îl obligă să onoreze cu prioritate comenzi britanice.

Discuţii importante sunt în curs între Bruxelles şi Londra în vederea găsirii unui compromis, mai ales cu privire la probleme legate de o instalaţie care produce vaccin AstraZeneca-Oxford în Olanda, aflată pe punctul de a fi omologată de către autoritatea europeană de reglementare în vederea aprovizionării UE.

AstraZeneca preconizează să livreze UE în trimestrul doi 70 de milioane de doze de vaccin, cu mult mai puţine decât cele 180 de milioane prevăzute în contractul semnat cu Uniunea, după ce a asigurat doar o treime dintre livrările promise în primul trimestru.

Oprirea livrărilor către state cu grad ridicat de imunizare

De asemenea, UE continuă să trimită doze către ţări care nu produc vaccin împotriva covid-19, dar ale căror populaţii au fost deja larg vaccinate sau care se bucură de o situaţie epidemiologică mai bună, notează Comisia.

În aceste cazuri, este necesar ca ”statele membre, pe cale de consecinţă, să refuze exportul”, prevede regulamentul revizuit.

Dispozitivul revizuit impune totodată o examinare a aproape tuturor exporturilor, cu scopul de a se evita ca o întreprindere ”să ocolească” vreo interdicţie şi să permită tranzitul către alte ţări a unor doze de vaccin blocate de către UE, precizează o sursă europeană.

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: