Noi proteste violente în Grecia. Manifestanţii adunaţi pe străzile din Atena au aruncat cu cocktailuri Molotov, bombe cu petrol, iar poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene. Ciocnirile între protestatari şi poliţişti s-au produs în timpul manifetsaţiilor organizate de sindicate contra măsurilor guvernamentale de austeritate. Un fost ministru a fost prins şi bătut de mulţime, fiind nevoit să se ascundă într-o clădire. Acţiunile de protest au dus la anularea unor zboruri, întreruperea transportului public şi închiderea unor şcoli din întreaga ţară. Este a şaptea grevă generală din Grecia, anul acesta, după ce executivul a luat măsuri nepopulare pentru a primi un împrimut de 110 miliarde de euro din partea organizaţiilor internaţionale. Poliţia a declarat că au luat parte la mitingul din Atena circa 15.000 de oameni. (BBC News)
Cel putin 100.000 de functionari publici din Marea Britanie ar putea fi anunati printr-o scrisoare, pana la 1 ianuarie sau imediat dupa, ca vor fi concediati. Potrivit unor documente dezvaluite de Guardian, angaja’ii din sectorul public -functionari din administratie, politisti etc – risca sa isi pierda locurile de munca, dupa ce guvernul a decis reducerea chetuielilor bugetare. Masura vine dupa ce au fost deja concediati 30.000 de oameni, in ultimele 3 luni.(Guardian)
Guvernul portughez ia măsuri economice pentru a nu apela la ajutorul extern. Executivul de la Lisabona a anunţat, miercuri, o serie de măsuri pentru a întări controlul asupra fondurilor bugetare şi a ameliora competitivitatea economiei ţării. Minisrul de finanţe spune că aceste măsuri anunţate în preajma Consiliului European de la Bruxelles, sunt indispensabile pentru a nu se recurge la un mecanism de susţinere extern. După ultima reuniune a miniştrilor de finanţe din ţările zonei euro, săptămâna trecută, mai multe state au cerut Portugaliei să-şi reformeze economia şi să-şi reducă chetuielile publice, în încercarea de a nu fi nevoie de un plan de întrajutorare financiară, precum cel pentru Grecia şi Irlanda. Guvenrul va controla trimestrial cheltuielile publice şi va impune sancţiuni ministerelor care nu îndeplinesc acest obiectiv, a precizat ministrul de finanţe Fernando Teixeira dos Santos, într-o conferinţă de presă.(Le Monde)
Ţările ex-comuniste vor pedepsirea celor ce neagă crimele totalitarismului. Şase miniştri de externe din ţările foste comuniste, acum membre UE, au cerut, într-o scrisoare adresată comisarului european pentru justiţie Viviane Reding, adoptarea unei legi împotriva celor care neagă crimele regimurilor totalitare, în contextul elaborării unui raport al CE pe această temă. “Principiile justiţiei ar trebui să asigure un tratament corect victimelor regimurilor totalitare şi să prevină crimele internaţionale de orice fel”, se arată în scrisoarea semnată de miniştrii de externe ceh, bulgar, ungar, leton, lituanian şi roman. Un purtător de cuvânt al comisarului Reding a confirmat primirea acestui document şi a specificat că executivul european va adopta un raport asupra crimelor comunismului până la finalul acestui an. (EU Observer)
Statele Unite dau în judecată British Petroleum pentru dezastrul ecologic din Golful Mexic. SUA dă în judecată firma gigant britanică din industria petrolieră pentru violarea prevederilor federale privind siguranţa, cerându-i să plătească pentru curăţarea completă a apelor şi pagubele făcute. Explozia echipamentelor de forare ale Deepwater Horizon, în 20 aprilie, a ucis 11 muncitori şi a dus la vărsarea în ocean a milioane de barili de petrol, timp de câteva luni. A fost cel mai mare dezastru ecologic din istoria SUA. Procesul este intentat companiilor de exploatare în baza legii americane privind apele curate şi poluarea cu petrol. Procurorul general american Eric Holder a declarat că violarea prevederilor legale a dus la producerea accidentului ecologic. (BBC News)
Peste 800 de protestatari, arestaţi la Moscova. Poliţia a făcut 800 de arestări în rândul tinerilor adunaţi lângă gara din Moscova pentru a striga slogane naţinoaliste, în încercarea de a preveni iscarea unor lupte etnice, după împuşcarea unui suporter. Decesul unui fan al echipei de fotbal Spartak Moscova, în timpul unui conflict cu un bărbat din regiunea Caucazul de Nord, acum cinci zile, a stârnit revolte şi atacuri la adresa minorităţilor etnice. Zeci de persoane au fost reţinute şi în alte oraşe din Rusia. Poliţia din St. Petersburg a anunţat reţinerea a 60 de persoane, alte 100 fiind arestate în Samara. (BBC News)
Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko, anchetată pentru abuz de putere. Ex-premierul Timoşenko este cercetată pentru abuzz de putere grav şi este reţinută la domiciliu, a declarat purtătorul de cuvânt al Parchetului ucrainean. Timoşenko este acuzată că a rfi utilizat deficient fondurile primite de Ucraina (circa 213 milioane de euro) în schimbul vinderii cotei sale de emisii de dioxid de carbon, pe când când se afla în fruntea executivului de la Kiev. Parchetul a precizat că foutl prim-ministru al guvernului pro-occidental, care a iniţiat revoluţia portocalie din 2004, a fost interogată miercuri, dar nu a fost încă inculpată. În caz că va fi găsită vinovată, riscă între 7-10 ani de închisoare. (Le Monde)
Coreea de Sud se pregăteşte pentru un posibil atac din Nord. Profesorii din coli fac instructaje cu elevii cum să reacţioneze în cazulunui atac nuclear. Le-au explicat cum se folosesc măştile de gaze, în timp ce au simulat un atac aerian din partea Coreei de Nord. Elevii au fost sfătuiţi să se mişte repede, să stea cât mai aproape de podea, să nu se îmbulzească, ci să iasă în ordine, în cazul în care sirena va da alarma unui atac. Cei 30 de copii din clasa a şasea ai unei şcoli unde s-a desfăşurat un astfel de instructaj au întrebat dacă vor primi mâncare şi bătură cu această ocazie şi au spus că nu se vor alinia, ci vor fugi cât de repede vor putea, dacă vor auzi alarma sunând, povestesc, într-un reportaj, jurnaliştii de la Washington Post.