vineri

2 august, 2024

7 octombrie, 2019

Premiul Nobel pentru medicină a fost acordat, luni, oamenilor de știință William G. Kaelin Jr, Peter J. Ratcliffe și Gregg L. Semenza, pentru cercetările privind privind mecanismul de adaptare a celulelor la niveluri scăzute de oxigen.

Celulele corupului uman folosesc oxigenul pentru a converti hrana în energie, iar descoperirea deschide calea pentru dezvoltarea unor noi și promițătoare strategii de combatere a cancerului, anemiei și altor boli.


Academia suedeză a transmis că ”decoperirile lor elegante” conduc la tratamente în cazul anemiei și cancerului.

”Importanța fundamentală a oxigenului a fost înțeleasă de secole, însă modul în care celulele se adaptează la schimbarea nivelului de oxigen a fost necunoscut până acum. Premiul Nobel de anul acesta este acordat pentru munca privind mecanismele moleculare ce arată modul în care celulele se adaptează la diferite surse de oxigen. Descoperirea deschide calea pentru dezvoltarea unor noi și promițătoare strategii de combatere a cancerului, anemiei și altor boli”.

Capacitatea organismului de a detecta oxigenul și variațiile lui poate activa producerea de noi globule roșii sau construcția de noi vase de sânge.

William G. Kaelin Jr s-a născut în 1957 la New York. Are propriul său laborator de cercetare la Dana-Farber Cancer Institute și este profesor la Harvard Medical School din 2002. Lucrează la Howard Hughes Medical Institute din 1998.


Sir Peter J. Ratcliffe s-a născut în 1954, în Lancashire, Marea Britanie. A studiat medicina în Gonville și la Colegiul Caius de la Universitatea Cambridge și s-a specializat în nefrologie la Oxford.

Gregg L. Semenza s-a născut în 1956 la New York. A studiat biologie la Universitatea Harvard. A obținut doctoratul din partea Școlii de Medicină a Universității din Pennsylvania, în 1984. S-a specializat în pediatrie la Universitatea Duke și la Universitatea Johns Hopkins. Este profesor la Johns Hopkins University din 1999, iar din 2003 conduce Programul de cercetare vasculară de la Johns Hopkins Institute for Cell Engineering.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: