Al 51-lea Premiu Nobel pentru Economiei le-a fost atribuit lui Esther Duflo, Michael Kremer şi Abhijit Banerjee, toţi trei specialişti în dezvoltare şi sărăcie, pentru lucrările lor cu privire la combaterea sărăciei la nivel global.
”Laureații de anul acesta au adus o nouă abordare pentru obținerea de răspunsuri de încredere în privința celor mai bune căi de luptă contra sărăciei globale”, se spune în comunciatul Academiei.
Academia a explicat că lucrările celor trei economiști au arătat cum problema sărăciei poate fi abordată eficient prin împărțirea ei în chestiuni mai mici, ce pot fi administrate mai ușor și mai țintit, de exemplu pentru a descoperi soluții pentru îmbunătățirea educației și sănătății copiilor.
Abhijit Banerjee și Esther Duflo au demonstrat în Kenya, unde au efectuat mai multe cercetări în teren, că simpla forțare a copiilor să petreacă mai mult timp la școală sau mai mulți bani cheltuiți pentru manuale nu a ajutat de fapt să combată sărăcia.
Cei doi au arătat că aceste eforturi de a aduce mai mulți copii la școală trebuie să fie completate de reforme pentru îmbunătățirea calității școlii, altfel nivelul de cunoștințe nu se va îmbunătăți, iar ieșireaa din sărăcie nu se va produce.
De asemenea, ei au observat, în urma studiilor pe teren efectuate în comunități sărace, că pentru a crește măsurile preventive în rândul familiilor sărace, inclusiv vaccinarea, trebuie vizate prețurile, dar și calitatea serviciilor medicale.
Ei au reușit să surprindă modul în care folosirea medicamentelor împotriva infecțiilor parazitare a fost afectată de preț. Aproximativ 75% dintre părinți le-au dat copiilor aceste medicamente atunci când erau gratuite, comparativ cu doar 18%, când a fost introdus un preț, chiar dacă acesta era foarte mic și puternic subvenționat.
Oamenii săraci sunt extrem de sensibili la prețuri în ceea ce privește investițiile în asistența medicală preventivă, au concluzionat ei, și de acest aspect trebuie să țină cont autoritățile.
De asemenea, utilizarea clinicilor mobile de vaccinare – unde personalul de îngrijire era întotdeauna prezent, spre deosebire de caabinetele medicale – a triplat vaccinarea în satele alese la întâmplare în cadrul unui proiect (la 18% față de 6%).
Esther Duflo, partenera lui Banerjee, este a doua femeie care câștigă Nobelul pentru Economie.
Michael Kremer – promotorul economiei „micro-dezvoltării”
Michael Kremer este un economist a cărui contribuție „este excepțională prin faptul că el combină teoria economică a tehnicilor avansate și le aplică problemelor critice ale economiei dezvoltării”, potrivit lui Amartya Sen.
Lucrările sale se concentrează pe utilizarea de stimulente, în special pe proiectarea unor mecanisme de stimulare prin care să se încurajeze dezvoltarea de vaccinuri pentru țările în curs de dezvoltare.
El a oferit, de asemenea, una dintre cele mai convingătoare explicații pentru mecanismele economice ale tranziției demografice, explorând de asemenea și alte domenii ale economiei, legate de sancțiuni comerciale, imigrație, problema braconajului ș.a.
Absolvent de Harvard, Kremer este cunoscut și în afara cercului universitar pentru eforturile pentru o mai bună conectare a autorităților publice cu ONG-urile.
Premiul pentru economie, în valoare de 9 milioane de euro, a fost adăugat mai târziu celor cinci premii inițiale instituite de Alferd Nobel. Premiile pentru economie se acordă începând cu 1969.