miercuri

29 mai, 2024

12 octombrie, 2015

nobelAngus Deaton, de la Universitatea Princeton, este laureatul din acest an al premiului Nobel pentru economie, acordat, luni, de Royal Swedish Academy of Sciences, transmite Bloomberg.

Deaton, în vârstă de 69 de ani, a fost premiat pentru analizele sale cu privire la consum, sărăcie şi bunăstare socială.

Cercetările sale s-au axat pe sănătatea din statele bogate şi din cele sărace, precum şi pe măsurarea sărăciei. Cartea sa, „The Great Escape” cartografiază originea inegalităţii sociale şi efectele sale de-a lungul a 250 de ani de istorie economică.


„Pentru a face politici economice care promovează bunăstarea şi reduc sărăcia trebuie întâi să înţelegem deciziile individuale de consum. Mai mult ca oricine, Angus Deaton ne-a sporit aceste cunoştinţe”, notează Academia.

Cercetările lui Deaton permit calcularea impactului reducerii TVA la alimente

economiePrimele cercetări realizate de Deaton (foto) s-au axat pe înţelegerea modelelor de consum şi a felului în care acestea se adaptează în funcţie de venituri.

Mats Persson, membru al juriului care a decernat premiul, spune că studiile lui Deaton sunt foarte aplicabile şi ajută să înţelegem mai bine „cum se măsoară sărăcia, cum facem statistici legate de standardele de viaţă din statele sărace, cum determinăm dacă a crescut sau a scăzut sărăcia şi dacă a crescut cu cât trebuie să majorăm sprijinul direct”.

De asemenea, studiile lui Deaton cu privire la sistemele de cerere evidenţiază felul în care se transferă politicile publice asupra economiilor unei familii.


„Dacă, spre exemplu, un guvern decide să schimba taxa pe valoare adăugată pentru mâncare, poţi, cu ajutorul cercetărilor sale, să vezi cum va fi afectat consumul şi ce impact va avea asupra alimentelor sau a altor produse”, a precizat Mats Persson.

Anul trecut, premiul Nobel pentru economie a fost câştigat de Jean Tirole, de la Universitatea din Toulouse, pentru lucrările sale privind felul în care pot fi reglementate industriile, de la cele financiare la telecomunicaţii.

Pe lista laureaţilor premiului Nobel pentru economie se mai numără Milton Friedman, James Tobin, Paul Krugman şi Friedrich August von Hayek.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: