7 octombrie, 2024

Cercetătorii americani Victor Ambros şi Gary Ruvkun sunt cercetătorii premiați cu Nobelul pentru Medicină 2024, acordat pentru „descoperirea microARN şi a rolului său în reglarea post-transcripţională a genelor”. Lucrările lor au pus în evidență un principiu fundamental care guvernează modul în care este reglată activitatea genelor.

Câştigătorii vor împărţi un premiu de 11 milioane de coroane suedeze (aproximativ 810.000 de lire sterline).

Informaţiile stocate în cromozomii noştri pot fi comparate cu un manual de instrucţiuni pentru toate celulele din corpul nostru. Fiecare celulă conţine aceiaşi cromozomi, deci fiecare celulă conţine exact acelaşi set de gene şi exact acelaşi set de instrucţiuni, menționează comunicatul Comitetului Nobel, citat de Agerpres.


Cu toate acestea, diferite tipuri de celule, cum ar fi celulele musculare şi nervoase, au caracteristici foarte distincte. Cum apar aceste diferenţe? Răspunsul se află în reglarea genelor, care permite fiecărei celule să selecteze doar instrucţiunile relevante.

Rolul microARN în reglarea genelor

Acest lucru asigură faptul că numai setul corect de gene este activ în fiecare tip de celulă.

Victor Ambros şi Gary Ruvkun au fost interesaţi de modul în care se dezvoltă diferitele tipuri de celule. Ei au descoperit microARN, o nouă clasă de molecule mici de ARN care joacă un rol crucial în reglarea genelor.

Potrivit Comitetului Nobel, „descoperirea lor revoluţionară a dezvăluit un principiu complet nou de reglare a genelor, care s-a dovedit a fi esenţial pentru organismele pluricelulare, inclusiv pentru oameni”.


În prezent, se ştie că genomul uman codifică peste o mie de microARN-uri. Descoperirea lor surprinzătoare a dezvăluit o dimensiune complet nouă a reglării genelor. MicroARN-urile se dovedesc a fi extrem de importante pentru modul în care organismele se dezvoltă şi funcţionează.

Ambros, profesor de științe naturale la University of Massachusetts Medical School, a făcut cercetările care i-au adus premiul la Universitatea Harvard. Ruvkun și-a desfășurat cercetările la Massachusetts General Hospital și este profesor de genetică la Harvard Medical School.

La începutul activității lor, cei doi au studiat compoziția genetică a unui vierme rotund de 1 milimetru lungime, C. elegans. În ciuda dimensiunilor sale mici, acest vierme posedă multe tipuri de celule specializate, cum ar fi celulele nervoase și musculare, care se găsesc și la animale mai mari și mai complexe, ceea ce îl face un model util pentru investigarea modului în care țesuturile se dezvoltă și se maturizează la organismele pluricelulare.

Laureaţii Nobel pentru Medicină în 2023 au fost Katalin Karikó şi Drew Weissman pentru descoperirile lor privind modificările bazelor nucleozidice care au permis dezvoltarea unor vaccinuri ARNm eficiente împotriva Covid-19.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: