Nivel record al împrumuturilor în mai - aproape 5 miliarde de euro - CursDeGuvernare.ro
duminică

24 octombrie, 2021

Nivel record al împrumuturilor în mai – aproape 5 miliarde de euro

27 mai, 2020

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a împrumutat peste 23 de miliarde de lei, echivalentul a 4,9 miliarde de euro, în mai, de cinci ori mai mult decât era prevăzut în programul indicativ publicat la începutul lunii, reiese din datele Băncii Naționale a României (BNR).

Totalul împrumuturilor realizate în primele cinci luni ale anului, pentru rostogolirea datoriei publice și finanțarea deficitului din acest an, a ajuns astfel la 62,2 miliarde de lei.

Dobânzile aferente împrumuturilor din mai au fost ceva mai bune decât cele din lunile anterioare, dar mai mari decât cerute de investitori înainte de decretarea stării de urgență.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Pe 19 mai, MFP a ieșit pe piețele internaționale de unde a atras 3,3 miliarde de euro prin două emisiuni de eurobonduri. Licitația a fost suprasubscrisă, dobânzile oferite de MFP fiind ridicate.
Astfel, statul a atras 1,3 miliarde de euro scadente în 5 ani, cu dobânda la MS+305 puncte de bază, și 2 miliarde de euro scadente în 10 ani, la MS+375 puncte de bază (MS pe 5 ani: -0,267pp și pe 10 ani: -0,1211pp), potrivit datelor
Bloomberg.

Pentru mai, MFP anunțase la sfârșitul lunii aprilie un calendar orientativ de împrumuturi de circa 4,5 miliarde de lei din piața internă. În total, statul a împrumutat 7,5 miliarde de lei.


citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr