Nicuşor Dan a fost reconfirmat în funcţia de preşedinte al Uniunii Salvaţi România în cadrul Congresului USR care a avut loc, sâmbătă, la Cluj-Napoca, el obţinând 173 de voturi dintre cele 251 posibile, anunță News.ro.
Duminică dimineaţă a fost reluat votul pentru componenţa Biroului Naţional deoarece numărul de voturi pentru poziţia a 7-a de vicepreşedinte şi pentru poziţia 20 de membru al Biroului a fost egal.
Deputatul de Cluj Emanuel Ungureanu s-a clasat al doilea în competiţia pentru postul de preşedinte, cu 61 de voturi. Consilierul parlamentar Şerban Marinescu a obţinut 14 voturi, iar Cornelia German, trei.
O situaţie inedită a apărut în ce priveşte componenţa Biroului Naţional al USR. Potrivit statutului, în BN sunt şapte posturi de vicepreşedinte şi 13 de membri simpli. Primii şapte candidaţi în ordinea numărului de voturi primite devin vicepreşedinţi, iar următorii 13 primesc un loc în BN.
În urma votului de la Congres s-a înregistrat un dublu balotaj: pentru poziţia a 7-a s-a înregistrat acelaşi număr de voturi, iar situaţia s-a repetat pentru poziţia 20 de membru al BN.
Ca vicepreşedinţi au fost aleşi din primul tur: preşedintele USR Cluj, Elek Levente, Vlad Alexandrescu, deputatul Ion Stelian, deputatul Dan Barna, deputatul Ionuţ Moşteanu, deputatul Cristian Seidler.
A şaptea poziţie de vicepreşedinte și-au disputat-o din nou, duminică, Cristian Ghinea şi Raluca Amariei, preşedintele USR Sibiu, din cauză că la primul vot cei doi au obţinut acelaşi număr de voturi, 143. Votul de duminică a consfințit alegerea Ralucăi Amariei.
Tot în Biroul Naţional au mai fost aleşi, ca membri, Clotilde Armand (consilier sector 1), Cătălin Drulă (deputat USR Timiş), Cristian Ghica (senator USR Bucureşti), Chereji Florin Silviu (membru USR Cluj), Cornel Zainea (deputat USR Ilfov), Claudiu Năsui (deputat USR Bucureşti), Radu Mihail (senator USR Diaspora,)Florina Presadă (senator USR Bucureşti), George Ţăranu (membru USR Iaşi), Ion Voinea (membru USR Bucureşti), Arsu Alin Ionuţ (consilier local USR Bucureşti).
Pe locul 20 ca număr de voturi, ultimul eligibil pentru un post în BN, s-au plasat la egalitate Dan Ivan, preşedintele USR Maramureş, şi senatorul George Marussi, cu 112 voturi fiecare. Dan Ivan a reuşit să se impună, duminică dimineaţă, cu 139 de voturi în faţa lui George Marussi.
Un partid atipic
Congresul USR de la Cluj-Napoca, primul de la înfiinţarea partidului, a fost unul atipic pentru scena politică românească. Au fost două zile pline, aproape 24 de ore de dezbateri aprinse asupra statutului şi a candidaţilor la funcţiile de conducere ale USR care, deşi este a treia forţă politică din România, are doar 1.500 de membri, fără experienţe politice anterioare şi care nu par a fi captivi angoaselor electorale autohtone.
Din dezbaterile primei zile a ieşit un statut pe care membrii de partid îl numesc inedit pentru scena politică românească. Au stabilit să facă referendum intern dacă există teme sensibile, referendum la care să voteze toţi membrii partidului, electronic, fără a se deplasa într-o locaţie anume.
Într-un singur caz va fi referendumul obligatoriu: pentru desemnarea candidaţilor la alegerile europarlamentare. De altfel, votul electronic va fi folosit de USR în multe situaţii, inclusiv deciziile în cadrul Biroului Naţional putând fi luate fără a se ţine clasicele şedinţe la sediul partidului.
Statutul mai prevede că niciun membru USR nu poate fi preşedinte sau vicepreşedinte al partidului mai mult de zece ani, iar candidaţii pentru funcţia de preşedinte al României sau primar general al Capitalei vor fi desemnaţi cei care vor obţine jumătate plus unu din voturile congresului, respectiv conferinţei Municipiului Bucureşti.
Cele mai aprinse dezbateri au fost legate de atribuţiile secretarului general. Să poată sau să nu poată deţine alte funcţii în partid? Cu un vot strâns, de 104 la 102, a învins tabăra care susţine ca secretarul general să nu poată deţine nicio altă funcţie în USR. ”De la Lenin la Stalin şi de la Ceauşescu la Dragnea, secretarii generali au folosit funcţia ca pe un lift spre preluarea puterii. Nu vrem să ducem modelul mai departe”, a fost unul din argumentele în favoarea unui secretar general simplu gestionar al treburilor curente din partid.
Un răspuns
Un partid simplu, fara proiecte economice – meteor intimplator cu oameni de valoare, pe cerul sumbru romanesc.Va urma partidul d-lui Ciolos, unul mai simplu si cu 10 obiective la fel de irealizabile – in lipsa proiectelor economice de tara.Strategiile si programele teoretice fring gitul partidelor noi, iar cele mari/vechi sint imbatrinite in stagnare si lipsa de orizont economic.Asa ca nimic nou sub soarele nostru politic…