joi

9 mai, 2024

25 iunie, 2023

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a criticat, duminică, proiectul noului Cod al urbanismului, document ce va intra săptămâna viitoare în dezbaterea Camerei Deputaților, forul decizional. În opinia acestuia, proiectul conține ”nişte chestiuni extrem de nocive” și va legaliza hoția din urbanism și construcții.

Regelementarea a fost adoptată tacit de Senat.

Principalele observații făcute pe proiect de primarul Nicușor Dan

  • ”Este un text care preia toată legislaţia anterioară în materie de construcţii şi urbanism, ăsta este un lucru foarte bun,  din păcate el conţine, la influenţă politică, nişte chestiuni extrem de nocive”.
  • ”În primul rând, se pierde din regimul de protecţie a mai multor spaţii verzi şi, în al doilea rând, există prevederi care afecteaază principul legalităţii”.
  • Primarul general a explicat că, potrivit proiectului de lege, autorizaţii de construire emise în baza unor PUZ-uri declarate nelegale de către instanţă rămân în vigoare. ”Tehnic, în cuvinte mai puţine, se legalizează hoţia din urbanism şi construcţii”, a adăugat Nicuşor Dan, citat de News.ro.
  • Un PUZ nu poate fi contestat decât într-o perioadă de 5 ani de la emiterea sa. Dau au exemplu PUZ-uri la Parcul Tineretului, din 2000 și 2010, prin anumite mecanisme juridice ele sunt în vigoare, pentru că după ce trec 5 ani, acestea nu mai poate fi contestate prin efectul legii. În București există 1000 de PUZ-uri, este imposibil să facă o analiză a acestor PUZ.
  • ”Partea de autorizații de construire pentru rețele mutată la sectorare . În mod absolut ilogic, întrucât PMB gestionează termoficarea, relația cu Apanova, are transportul public, toate competențele de rețele sunt trecute la primăriile de sector, de ce? Pentru că nu am vrut să autorizăm construcții de rețele pentru construcții ilegale. Vă dau un singur exemplu, Kiseleff 45, denumit grădinile Versailles ale Bucureștiului, iar clădiri interbelice au devenit clădiri pe spațiul verde, eu am refuzat să emitem autorizația pentru conectare la rețele, pentru că ele vor deveni funcționale, dar trecând la primarul de sector, cu toată bunăvoința el neavând informații nu o să știe și să o să dea autorizația de conectare la rețele.”
  • „În Legea 24/2007 a spaţiilor verzi urbane există o sancţiune pentru schimbarea destinaţiei unui spaţiu verde, care este proporţională cu numărul de metri pătraţi a căror destinaţie este schimbată. În proiectul de Cod al urbanismului această prevedere este modificată pentru o amendă care este unitară indiferent de suprafaţa de teren pe care o schimbi şi care este între 50.000 şi 500.000 lei, indiferent de suprafaţă, ceea ce înseamnă conform Ordonanţei 2 a contravenţiilor că sancţiunea pentru cineva care schimbă destinaţia unui spaţiu verde şi care plăteşte jumătate din minim în primele 15 zile este de 25.000 lei”, a explicat primarul general al Capitalei.

Apel către coaliție

Nicușor Dan a lansat în finalul conferinței un apel către liderii coaliției, cerându-se să oprească adoptarea acestui proiect pe care-l consideră nociv: ”Fac un apel către liderii coaliţiei – domnul Ciolacu, domnul Ciucă – să privească cu atenţie acest proiect de legislaţie, pentru că de el depinde modul în care vor arăta oraşele şi satele din România în viitor”.


”Domnul Ciolacu, dacă doriţi ca românii plecaţi din România să se întoarcă, nu mai daţi legi pentru şmecheri, aşa cum este proiectul de Cod al urbanismului”, a mai afirmat primarul general.

De asemenea, primarul general a adresat deputaţilor o scrisoare în care atrage atenţia asupra acestor prevederi considerate nocive şi propune o serie de amendamente.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: