luni

16 mai, 2022

Nicolae Havrileț: Suprataxarea veniturilor din vânzarea „gazelor noi” va fi redusă în noua lege offshore

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 noiembrie, 2020

Proiectul de modificare a Legii Offshore prevede ca suprataxarea producției de gaze din zăcăminte nou intrate pe piață (așa numita „windfall tax”) să se aplice de la un preț de vânzare mai ridicat, ceea ce ar trebui să satisfacă cererile companiilor petroliere, potrivit secretarului de stat Niculae Havrileţ (foto).

Modul de aplicare a „windfall tax” a fost una din marile nemulțumiri ale companiilor petroliere față de Legea Offshore adoptată acum doi ani.

Petroliștii se plângeau că aplicarea taxei la un preț de vânzare scăzut, specific zăcămintelor onshore mature, nu este potrivit cu investițiile și riscurile mari aferente exploatărilor offshore.


„În cazul în care există aceste creşteri fenomenale de pe o zi pe alta, şi în alte state există un principiu de suprataxare. Dar nu putem pleca de la preţul pe care l-am avut la data începerii perioadei de dereglementare, un preţ specific producătorilor de gaze maturi, cu mare parte din investiţii recuperate, amortizate. Nu putem impune acel preţ foarte mic ca perioadă de început a suprataxării unui investitor nou, cu un grad de risc uriaş, faţă de un producător din zona onshore. Ştim foarte bine ce probleme sunt în zona maritimă”, a explicat Nicolae Havrileţ, marți la conferința online „Petrolul în Noua Economie”.

Actuala lege prevede impozitarea venitului suplimentar din vânzarea gazelor offshore, adică volumul acestora multiplicat cu 45,71 lei / MWh, care este  diferenţa dintre preţul mediu ponderat al gazelor naturale vândute din producţia internă proprie din perimetrele offshore şi preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă din anul 2012.

Legile României „sabotează dezvoltarea sectorului energetic”

Proiectul de modificare a Legii Offshore nu a fost discutat deocamdată cu Ministerul Finanțelor și va fi înaintat noului Parlament, iar oficialul citat speră că acesta va fi mai dedicat investiţiilor mari și va asigura stabilitatea de care are nevoie industria energetică.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Nicolae Havrileţ a spus că Legea 123/2012, legea-cadru a energiei electrice şi a gazelor naturale a fost modificată în 8 ani de 12 ori prin alte legi şi ordonanţe.


„De 12 ori! Legislaţia secundară este şi ea obiectul schimbărilor repetate, chiar multiple într-un singur an. De exemplu, un regulament care vizează consumatorii casnici, care în general sunt vulnerabili, a fost schimbat de 11 ori într-un an. Nu mai putem vorbi de stabilitate care să ducă mai departe la simplificarea proceselor, la eliminarea birocraţiei şi la eliminarea timpilor morţi. Noi practic ne sabotăm creşterea, dezvoltarea sectorului energetic prin acest hăţiş de legi, care multe dintre ele se bat cap în cap„, a conchis secretarul de stat citat de Agerpres.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: