„Nu cred că vom reuși să avem cinci milioane de persoane vaccinate cu două doze” la data de 1 iunie, a declarat coordonatorul campaniei de imunizare împotriva noului coronavirus, Valeriu Gheorghiță, în conferința săptămânală organizată la Palatul Victoria.
Declarația îl contrazice pe premierul Florin Cîțu, care, mult mai optimist, susținea că România va avea cinci milioane de imunizări complete, cu schema completă (două doze), la 1 iunie. În opinia lui Valeriu Gheorghiță, vor fi cinci milioane de români cărora li s-a inoculat cel puțin o doză:
„Ne referim la persoane vaccinate cu cel puțin o doză. Vorbim despre persoane care vor avea cel puțin o doză de vaccin și evident, își vor completa ulterior schema de vaccinare.”
Aceeași poziție a fost exprimată anterior și deministrul Sănătății, Ioana Mihăilă.
În ritmul actual al administrărilor zilnice de seruri, însă, calculele arată că în iunie se va depăși plafonul doar la categoria persoane vaccinate cu cel puțin o doză. Numărul celor cu schema completă va trece de cinci milioane în iulie.
De la debutul campaniei de vaccinare, peste 3,6 milioane de persoane au fost vaccinate cu una sau doua doze, în România. Dintre acestea, peste 1,2 milioane au primit prima doză, iar peste 2,4 milioane au primit și rapelul.
În platformă sunt programate 1.265.000 de persoane, pentru toate cele 3 tipuri de vaccin. Din acest total, 64.158 sunt programate pentru doza 1 la Pfizer, 2.711 așteaptă imunizarea cu prima doză de ser Moderna și numai 231 sunt programări pentru prima administrare de AstraZeneca.
Atingerea țintelor depinde de disponibilitatea de vaccinare a românilor – Valeriu Gheorghiță
Există serurile și capacitatea necesară pentru administrarea a peste 100.000 de doze zilnic, dar ținta depinde de numărul celor care doresc să se imunizeze, a explicat Valeriu Gheorghiță:
„Am putea să ajungem la 5 milioane, dar acest lucru ține de disponibilitatea persoanelor de a se vaccina. În momentul de față avem capacitate de vaccinare suficientă. (…) Aspectul cel mai pozitiv din toată această situație e legat de evoluția foarte bună din punct de vedere epidemiologic. (…) Dacă reușim să vaccinăm cel puțin 50.000 de persoane zilnic cu doza 1, atingem acest obiectiv”.
(Citiți și: „Cifră de alarmă: Doar 250.000 de români mai sunt pe listele de așteptare la vaccinare, în timp ce guvernul a crescut capacitatea zilnică la 120.000. Dr. Gindrovel Dumitra: ”E nevoie de o remodelare a sistemului””)
Rata de incidență a coborât sub 1,5 la mie în București; ședință la prefectură, joi, pentru noile măsuri de relaxare
Rata de incidență a cazurilor Covid-19 din București a coborât, marți, sub 1,5 noi diagnosticări noi la 1.000 de locuitori, cumulat la 14 zile, vonform datelor Direcției de Sănătate Publică.
Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a convocat pentru joi o ședință a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență ce va stabili noi măsuri de relaxare, dacă până atunci se menține trendul descrescător.
Rata de incidență este de 1,49 la mie în Capitală.
Printre altele, Comitetul este așteptat să permită funcţionarea sălilor de spectacol şi a restaurantelor la o capacitate de 50% şi desfăşurarea evenimentelor în aer liber cu 300 de participanţi.