fbpx

La obiect

Valul 4 ante portas: la ce se așteaptă autoritățile și experții și ce măsuri pregătesc

Peste o săptămână începe noul an școlar, pe fondul unei rate de vaccinare anti-Covid de numai 35% din populația adultă, în condițiile în care valul… Mai mult

07.09.2021

Digital

Digitalizarea Sănătății a pornit din Vest: 3 județe au cloud comun și caută soluții eHealth

Trei Direcții Județene de Sănătate Publică din vestul țării – Arad, Timiș și Hunedoara – au reușit în 30 de zile, cu ajutorul STS, să… Mai mult

07.09.2021

Evenimentul

Miniștrii USR-PLUS și-au anunțat demisiile – guvernul Cîțu s-a rupt sub privirile președintelui Iohannis

Miniștrii USR PLUS au anunțat luni seară, cu demisiile în mâini, decizia de a se retrage din Guvernul Cîțu, mișcarea fiind aprobată de Biroul Politic… Mai mult

06.09.2021

La obiect

Creșterea comerțului se stabilizează – rămâne discrepanța severă față de evoluția PIB

Vânzările cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) au înregistrat în luna iulie 2021 o creștere de 6,1% pe seria brută față de luna precedentă, potrivit… Mai mult

06.09.2021

Nenotificarea la CE a legii certificatelor verzi blochează activitatea producătorilor de energie

de Vladimir Ionescu 8.1.2014

Proiectele noi de energie fotovoltaică primesc acum un singur certificat verde, după ce președintele Traian Băsescu a retrimis marți spre reexaminare în Parlament Legea privind aprobarea OUG 57/2013, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Ciprian Ciprian Glodeanu, președintele Asociației Române pentru Energie Fotovoltaică (RPIA).

OUG nr. 57/2013 prevede modificarea subvențiilor la energia regenerabilă de la 1 iulie 2013, prin amânarea acordării unui număr de certificate verzi și recuperarea lor în perioada 2017-2020.

Astfel, proiectele fotovoltaice primesc doar patru certificate verzi pe MWh, față de șase certificate, cum era până atunci, două fiind amânate. Proiectele eoliene beneficiază de doar un certificat din două, unul fiind amânat, iar microhidrocentralele, de două certificate din trei.

Potrivit lui Ciprian Glodeanu, legea care a aprobat această ordonanță, votată în Parlament la finele anului trecut, a adăugat faptul că amânarea certificatelor se aplică doar pentru proiectele care intră în sistem până la 31 decembrie 2013. Însă acum, după retrimiterea legii în Parlament, această prevedere nu mai este în vigoare.

În plus față de această ordonanță, Guvernul a aprobat tot la finele anului trecut o altă hotărâre, prin care noile proiecte de energie regenerabilă, care intră în sistem de la 1 ianuarie 2014, primesc din start mai puține certificate verzi.

Astfel, potrivit Hotărârii de guvern 994/2013 din decembrie, parcurile fotovoltaice noi mai beneficiază de doar jumătate din subvențiile de până acum, respectiv trei certificate din șase.

În cazul parcurilor eoliene, numărul certificatelor se reduce cu 0,5 certificate până în 2017 și 0,25 certificate începând cu anul 2018. Prin urmare, noii investitori vor beneficia de doar 1,5 certificate verzi până în 2017 și de 1,75 certificate, din anul 2018.

De asemenea, microhidrocentralele primesc și ele cu 0,7% mai puține certificate verzi pe MWh, respectiv doar 2,3 certificate pentru centralele noi.

“Întrucât Legea de aprobare a OUG 57/2013 nu a fost promulgată, rezultă că rămâne în vigoare doar ordonanța, în care nu se precizează că amânarea certificatelor va fi aplicată doar pentru proiectele care intră în sistem până la 31 decembrie. Prin urmare, efectele ei continuă, iar proiectele noi, care sunt gata după 1 ianuarie, intră atât sub incidența ordonanței 57, cât și a HG 994. Deci, din șase certificate, cum era până acum, două certificate sunt amânate conform OUG 57, iar trei sunt tăiate conform HG 994, prin urmare proiectele fotovoltaice mai primesc doar un singur certificat verde”, a subliniat Ciprian Glodeanu.

Potrivit acestuia, producătorii de energie fotovoltaică vor avea mari probleme să returneze creditele la bănci, având în vedere că primesc doar un certificat verde, iar prețul propriu-zis al energiei este oricum foarte mic în această perioadă.

“Se pare că nebunia care a caracterizat anul 2013 în sectorul regenerabilelor va continua și anul acesta. Nu cred că Parlamentul va reanaliza legea mai devreme de martie-aprilie, astfel că va fi un haos total în această perioadă. Este o nebunie din ce în ce mai mare și mi se pare incredibil ce se întâmplă”, a susținut președintele RPIA.

Pe de altă parte, în legătură cu motivele pentru care președintele Traian Băsescu a retrimis legea spre reexaminare, respectiv faptul că acest act normativ a fost aprobat fără avizul Comisiei Europene, Ciprian Glodeanu a arătat că era cunoscut acest lucru atât de către membrii Guvernului, cât și de parlamentarii din Comisia de industrii și servicii din Camera Deputaților, unde s-a dezbătut ordonanța.

“Era cunoscut faptul că această lege încălca principiile europene, pentru că nu a fost notificată la Bruxelles. Șe știa faptul că oficialii de la Comisia Europeană au trimis o scrisoare în care cereau ca Guvernul României să notifice la Bruxelles OUG 57, dar Guvernul nu a făcut nici măcar prenotificarea. Mai mult, cei de la Consiliul Concurenței au atenționat atât ministerul Energiei, cât și Comisia de industrii, de faptul că notificarea este necesară, conform legislației europene. Deci președintele Traian Băsescu a retrimis legea spre reexaminare în mod legal și pe bună dreptate”, a punctat reprezentantul industriei fotovoltaice.

El a atras atenția că România riscă amenzi uriașe, de miliarde de euro, pentru încălcarea normelor europene.

Totodată, Ciprian Glodeanu a mai spus că RPIA va ataca în instanță HG 994/2013 privind tăierea certificatelor pentru noile proiecte, întrucât această hotărâre încalcă Legea 220/2008, care este legea de bază pentru promovarea energiei regenerabile.

“În Legea 220 se precizează că, dacă nu vor fi atinse cotele obligatorii doi ani consecutiv, Guvernul are obligația să modifice schema. Însă noi nu cerem nici șapte certificate, nici să fie aplicate 100 de ani, ci vrem stabilitate, să putem să ne facem planuri de afaceri”, a completat Ciprian Glodeanu.

Președintele Traian Băsescu a semnat marți cererea de reexaminare a Legii pentru aprobarea OUG nr. 57/2013 privind modificarea și completarea Legii nr. 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Șeful statului motivează că aprobarea acestui act normativ fără prenotificarea Comisiei Europene cu privire la modificarea schemei de ajutor de stat “este inoportună și expune România unor sesizări prealabile pentru încălcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”.

Traian Băsescu menționează că această lege modifică o schemă de ajutor de stat, astfel că ar fi trebuit notificată Comisiei Europene. El indică faptul că, potrivit articolului 108 alineatul (3) al Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene, “Comisia este informată în timp util pentru a-și prezenta observațiile cu privire la proiectele care urmăresc să instituie sau să modifice ajutoarele”.

Șeful statului menționează că, pe 4 iunie 2013, Comisia Europeană a transmis o scrisoare către Reprezentanța Permanentă a Comisiei Europene prin care se precizează faptul că nu a fost transmisă nicio prenotificare, în sensul prevederilor din Tratat, privind modificarea schemei de ajutor de stat și că, pe 3 octombrie 2013, Comisia a revenit cu o nouă scrisoare prin care sublinia necesitatea prenotificării, obligație neîndeplinită până în prezent de către Guvernul României.

“Astfel, considerăm că aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57/2013, până la îndeplinirea obligațiilor prevăzute de Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, este inoportună și expune România unor sesizări prealabile pentru încălcarea tratatelor constitutive ale Uniunii Europene”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Traian Băsescu cere, din aceste considerente, reexaminarea legii de către Parlament.

Plenul Camerei Deputaților a aprobat OUG 57/2013 prin lege pe 17 decembrie 2013.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 8.1.2014

Lăsați un comentariu


Stiri

Noul record al Valului 4 de Covid – 5.388 de cazuri și 97 de morți în ultimele 24 de ore

Vladimir Ionescu

Autoritățile au anunțat sâmbătă noile recorduri ale valului 4 al epidemiei de Covid-19, care au fost atinse în ultimele 24 de ore: 5.388 de cazuri… Mai mult

Stiri

Patru dintre agresorii jurnaliștilor bătuți în Suceava, reținuți

Vladimir Ionescu

Patru dintre persoanele care au participat la agresarea unui activist de mediu și a doi jurnalişti, într-o pădure din Suceava, au fost reţinute pentru 24… Mai mult

Stiri

Valeriu Gheorghiță: În octombrie am putea avea vârfuri de 20.000 de cazuri Covid pe zi

Vladimir Ionescu

România ar putea ajunge la o medie săptămânală de 17.000 de cazuri de Covid-19 zilnice, cu vârfuri de 20.000 de cazuri zilnic, în octombrie, conform… Mai mult

Stiri

Scumpirile au ajuns la apa îmbuteliată: urmează un +20% din octombrie

Adrian N Ionescu

Crește și prețul apei de izvor îmbuteliate cu cel puțin 20%. Motivele invocate sunt: noile prețuri la energie, ambalaje și combustibili, ca și presiunea cursului… Mai mult

Europa

Trenul simbol Connecting Europe Express este în Gara București Nord

Adrian N Ionescu

Trenul simbol Connecting Europe Express, prin care Comisia Europeană promovează importanța investițiilor în căile ferate, a ajuns, vineri, în Gara de Nord din București, unde… Mai mult

Stiri

City Insurance – pas oficial spre faliment. Încercări legislative de limitare a proporțiilor dezastrului pentru clienți

Razvan Diaconu

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a constatat vineri insolvența liderului pieței asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA), City Insurance. ASF a retras autorizația de funcționare… Mai mult

Stiri

Certificatul anti-Covid devine obligatoriu la spectacole, meciuri și nunți, dacă rata de infectare depășește 3 la 1.000

Vladimir Ionescu

Certificatul verde devine obligatoriu, începând de luni 20 septembrie, pentru accesul la spectacole, cinema, piscine, competiții sportive, nunți și botezuri, în localitățile în care rata… Mai mult