duminică

27 noiembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 mai, 2019

Corecția pesimismului analiștilor certificați CFA ® a continuat în aprilie, dar valorile Indicatorului de încredere elaborat de asociația lor rămâne pe tendința descendentă declanșată în urmă cu doi ani, potrivit sondajului pe aprilie, publicat marți.

Așteptările privind creșterea inflației au anticipat corecția în sus a previziunilor pentru sfârșitul anului ale Băncii Naționale a României (BNR).

Cursul și costul finanțării statului

Peste 70% dintre participanții la sondajul CFA România anticipează creșterea dobânzilor pentru scadențele pe termen mediu (5 ani), și peste 81% se așteaptă la majorarea primei de risc a României.


Totuși, ca și luna trecută, gradul înalt de incertitudine îi oprește pe analiști să livreze vreo estimare.

Tensiunile macroeconomice păstrează estimările privind deprecierea leului la nivelui înalte: 4,8481 lei/ euro pentru orizontul de 12 luni (4,8541 – estimarea din martie) și 4,7859 lei / euro la 6 luni (4,7946 în martie).

Cea mai severă prognoză  de curs a emis-o capital Economics: 5,15 lei / euro la sfârșitul anului 2019. Alte estimări pentru sfârșitul anului variază între 4,8 lei / euro (ING) și 4,77 lei / euro (BCR). Banca Transilvania propune o medie pe tot anul de 4,78 lei/ euro.

Indicatorul de încredere macroeconomică

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al CFA România a crescut în aprilie 2019 față de luna anterioară cu 11,6 puncte până la valoarea de 46,6 puncte, dar este încă în scădere cu 2,9 puncte față de aceeași lună a anului anterior.


Indicatorul conditiilor curente a crescut în aprilie față de luna anterioară cu 12,8 puncte, până la valoarea de 59,9 puncte (- 6,1 puncte față de aceeași lună a anului anterior). Indicatorul anticipațiilor a crescut cu 11,1 puncte până la valoarea de 39,9 puncte (- 1,2 puncte față de aceeași lună a anului anterior).

Indicatorul de Încredere Macroeconomică CFA România cuantifică anticipaţiile analiştilor Chartered Financial Analyst (CFA®) din România şi a candidaţilor pentru nivelurile II si III ale examenului CFA.

Sondajul este realizat în ultima săptămână a lunii, iar Indicatorul ia valori între 0 (lipsa încrederii) și 100 (încredere deplină în economia românească) și este calculat pe baza a 6 întrebări cu privire la:

Condițiile curente – referitoare la mediul de afaceri și la piața muncii;
Anticipațiile, pentru un orizont de timp de un an privind mediul de afaceri, piața muncii, evoluția venitului personal la nivel de economie și evoluția averii personale la nivel de economie.
Titlul Chartered Financial Analyst (CFA®) este unul dintre cele mai prestigioase din lume pentru profesioniştii din domeniul financiar şi este administrat de către CFA Institute.

Programul CFA este un program post-universitar, care pregăteşte şi testează candidaţii în domeniul eticii și standardelor profesionale, al analizei situațiilor financiare, economiei, managementului de portofoliu, analizei și evaluării diverselor instrumente financiare și de investitii.

Astăzi, în lume exista peste 150.000 de deținatori ai acestui titlu, majoritatea fiind afiliați la cele peste 152 societăți membre ale CFA Institute.

CFA România are peste 230 de membri, majoritatea deținători ai titlului de CFA® sau candidați pentru unul din cele 3 niveluri ale examinării care conduce la acordarea acestui titlu.

Profesioniștii membri ai CFA România lucrează pentru instituții de reglementare, instituții supranaționale, instituții bancare, firme de asigurări, firme de intermediere de valori mobiliare, firme de asset management, fonduri de pensii, firme de consultanță, sectorul public, instituții de învățământ, companii, etc.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: