joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

14 octombrie, 2019

Președintele Klaus Iohannis continuă luni și marți seria consultărilor cu partidele, în vederea nominalizării viitorului prim-ministru. Cele mai importante formațiuni în actuala conjunctură (PNL, USR și UDMR) sunt așteptate marți la Palatul Cotroceni.

Între timp, Ludovic Orban, care va fi probabil desemnat pentru formarea noului Guvern, clarifică prin declarații publice poziția viitorului Executiv pe diverse teme controversate.

După acuzațiile social-democraților că nu se vor mai da bani pentru comunitățile locale, Ludovic Orban îi liniștește pe primari, explicând că PNL va continua un programul de tipul cunoscutelor Programe Naționale de Dezvoltare Locală (PNDL):


Comunițățile locale care nu au resurse să se dezvolte au nevoie de susținerea în cadrul unui program de investiții susținut de stat. Acest program de investiții, întotdeauna a existat. (…)

PNL a susținut, susține și va susține astfel de programe de investiții, nu numai că vom finaliza acest PNDL 2, după vom continua astfel de program de investiții.

În Justiție: Legile justiție nu vor fi modificate prin OUG

Ludovic Orban a exclus posibilitatea ca liberalii să promoveze ordonanțe de urgență în domeniul Justiției, pentru a rămâne în acord cu votul  alegătorilor la referendumul de pe 26 mai.

De asemenea, a explicat liderul liberalilor, pe agenda lor figurează desființarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților și abrogarea recursului compensatoriu, existând în Parlament două proiecte în acest sens.

Alegerea primarilor în două tururi – condiție a USR pentru susținerea guvernului: UDMR și PSD se opun


Politicianul nu a oferit însă un răspuns clar privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, un subiect ce ar putea face dificilă majoritatea parlamentară a viitorului executiv.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În timp ce revenirea la acest sistem figurează pe lista condițiilor USR, UDMR a anunțat că se opune și că vor impune subiectul la negocierile pentru formarea Guvernului.

Condițiile anunțate de Dan Barna pentru susținerea unui Cabinet:

  1. Adoptarea legii privind alegerile pentru primari în două tururi – esențială pentru legitimitatea aleșilor locali și recuperarea democrației la nivel local.
  2. Votarea inițiativei “Fără Penali în funcții publice” pentru care au semnat peste un milion de români.
  3. Consultarea Parlamentului asupra propunerii pentru poziția de Comisar European ce revine României.
  4. Desființarea prin lege a recursului compensatoriu care a eliberat din închisori peste 20 000 de infractori dintre care mulți au comis noi fapte de violență.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: