11 februarie, 2021

Conglomeratul german Thyssenkrupp și-a îmbunătățit așteptările financiare pentru acest an fiscal, pentru prima dată în ultimii patru ani, ca urmare a redresării diviziei de siderurgie. Aceasta, Thyssenkrupp Steel Europe, ar putea fi vândută.

Thyssenkrupp Steel Europe, al doilea cel mai mare producător european de oțel, se așteaptă la un profit operaţional de 20 milioane de euro, în primul trimestru, după pierderile de 127 milioane de euro din aceeași perioadă a anului trecut.

Profitul operaţional al întregului grup ar urma 78 milioane de euro, potrivit datelor citate de Reuters.


Acţiunile Thyssenkrupp au urcat miercuri cu 7,1%, la Bursa din Frankfurt, până la cel mai ridicat nivel din ultimul an. Thyssenkrupp „a schimbat foaia (…). Aproape că nu știu când am mai văzut asta ultima oară”, spune un broker, citat de Reuters.

„Am avut un trimestru bun, într-un mediu în continuare nesigur. Sunt notabile semnele redresării economice, iar măsurile noastre de îmbunătăţire a performanţei încep să-și arate roadele”, spune Martina Merz directorul general al companiei.

Pe de altă parte, Thyssenkrupp Steel Europe va concedia 3.000 de angajaţi și a spus că alte locrui de muncă sunt în pericol.

Negocieri între coloșii oțelului

Thyssenkrupp Steel Europe a atras o ofertă de cumpărare indicativă de la Liberty Steel și se așteaptă să se apropie de pragul de rentabilitate, după ce nu prevăzuse anterior decât pierderi de milioane de euro.


În decembrie, Liberty Steel Group a anunţat o ofertă indicativă neobligatorie pentru preluarea Thyssenkrupp Steel Europe. Un acord arfi cea mai recentă încercare de consolidare pe scară largă, după ce planificata societate mixtă dintre Thyssenkrupp şi Tata Steel a fost blocată în 2019.

Discuțiile cu Liberty Steel sunt avansate, potrivit directorului financiar al Thyssenkrupp, Klaus Keysberg. Grupul britanic ar urma să facă o ofertă fermă la începutul lunii martie, dar tranzacția este delicată pentru că implică capitalul propriu negativ de peste un miliarde de euro al companiei germane.

Thyssenkrupp ar trebui să contribuie cu sumă considerabilă ca parte a tranzacției. Consiliul de supraveghere al holdingului va decide în 12 martie dacă va da curs ofertei, potrivit surselor Reuters.

Un acord între Liberty Steel şi Thyssenkrupp ar duce la economii de 200-300 milioane de euro, iar obstacolele autorităţilor de reglementare ar fi mai reduse decât în cazul altor tranzacţii potenţiale pe care le-ar putea realiza grupul german cu Salzgitter sau Tata Steel, potrivit analiștilor citați de Agerpres.

Activă pe plan global, Liberty Steel are o capacitate anuală de producţie de 13 milioane de tone în Europa, 72% din volumul total, şi are 17.000 de angajaţi pe continent, faţă de aproximativ 27.000 de angajaţi în domeniul metalurgiei ai Thyssenkrupp.

Grupul ThyssenKrupp este prezent şi în România prin toate cele cinci divizii ale sale, respectiv metalurgie, auto, ascensoare, bunuri industriale şi servicii. Liberty Steel deține combimatul siderurgic de la Galați.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: