joi

18 aprilie, 2024

2 noiembrie, 2011

Oficialii Fondului Monetar Internațional au solicitat Guvernului să prezinte o „foaie clară de parcurs” pentru privatizarea companiilor de stat din energie şi transporturi, precum şi pentru liberalizarea preţurilor gazelor naturale şi electricităţii la companii şi populaţie, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

În prealabil, însă, la discuțiile de miercuri, cu premierul Emi. Boc și ceilalți lideri ai coaliției de guvernare, FMI s-a asigurat că statul român a plătit arieratele pe care le aveau companiile, notează Agerpres.

„Cei de la FMI ne-au spus că au constatat că nivelul arieratelor companiilor de stat s-a redus, dar nu au fost menţionate cifre în discuţii. Discuţiile au evidenţiat că partea română şi-a câştigat nivelul ridicat de încredere în relaţia cu partenerii externi”, au susținut participante la discuții, citate de Agerpres.


Guvernul şi FMI au convenit numirea de manageri privaţi la nouă companii de stat în acest, pentru ca anul viitor lista să fie suplimentată cu şase societăţi.

Primele companii la care vor fi aduşi manageri privaţi sunt Poşta Română, Tarom, CFR Marfă, Electrificare CFR, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Electrica Furnizare, Hidroelectrica, Romarm şi Oltchim, amintește Mediafax.

Anul viitor vor fi numiţi manageri privaţi la alte şase companii, respectiv CFR, CFR Călători, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica şi Romgaz.

În plus, FMI insistă ca Guvernul să cedeze controlul la mai multe companii de stat, în special din transporturi şi energie, considerând că investitorii sunt mai degrabă interesaţi de pachete majoritare decât de preluarea unpr participaţii minoritare.


În ultima scrisoare de intenţie se arată că vor fi scoase la vânzare acţiuni la mai multe societăţi, în trei grupuri, începând cu Transelectrica în luna octombrie şi Transgaz în decembrie.

De asemenea, la discuțiile de miercuri, de la Guvern, FMI și oficialitățile române au arătat că bugetul pe anul 2012 va fi abordat în manieră prudentă, pornind de la o prognoză de creștere economică de maximum 2%, față de prognoza inițială, de 3,5-4%.

De asemenea, deficitul bugetar va trebui să scadă de la 4,4% din PIB în 2011 la mai puțin de 3% din PIB în 2012.

Ce a mai discutat Guvernul cu FMI:

  • Șeful delegației FMI în România, Jeffrey Franks, a spus că anunţul privind organizarea referendumului din Grecia cu privire la pachetul de ajutor stabilit la ultimul Consiliu European reprezintă o veste foarte proastă, care sporeşte incertitudinea asupra evoluţiei economiilor europene în perioada următoare, în condiţiile în care prognozele pentru ultimul trimestru al acestui an indică scăderi accelerate ale unor mari economii, cum ar fi şi cea Italiei, care vor afecta şi exporturile româneşti şi indicele creşterii anuale a României.
  • FMI nu se opune de principiu măririi cheltuielilor bugetare pentru salarii şi pensii, dorind însă ca indicatorii anvelopei macroeconomice să fie obţinuţi, iar în interiorul acestora Guvernul are libertatea de decizie asupra prioritizării cheltuielilor. „În orice caz, decizia o ia Guvernul României”, au precizat surse oficiale, pentru Agerpres.
  • Guvernul a reluat cerinţa către Comisia Europeană referitoare la eligibilitatea la rambursare a TVA-ului din proiectele cu fonduri europene, subiect care a fost discutat şi în şedinţa de miercuri a Guvernului şi pentru care Comisia Europeană şi-a dat acordul de principiu.
  • Totodată, reprezentanţii Guvernului au cerut reprezentantului Comisieie Europene, Istvan Szekely, ca la realocarea fondurilor între programele operaţionale Comisia Europeană să aibă reacţie rapidă şi nebirocratică.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: