Negociatorul-șef al Moldovei în discuțiile pentru aderarea la Uniunea Europeană a declarat că Rusia a injectat aproximativ 100 de milioane de euro într-un efort de a zădărnici alegerile cruciale de duminică prin dezinformare, operațiuni de destabilizare și plăți către alegători, potrivit Bloomberg.
Viceprim-ministrul Cristina Gherasimov (foto), care este responsabilă de integrarea europeană a fostei republici sovietice, a avertizat cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale din Moldova și de referendumul privind aderarea la UE că astfel de tactici ar putea fi exportate și în alte locuri dacă vor avea succes.
„Un lucru trebuie să fie clar pentru partenerii noștri: suntem un teren de testare pentru noi metode – și orice va funcționa în Moldova va fi folosit și în alte țări”, a spus Gherasimov într-un interviu acordat săptămâna aceasta la Bruxelles.
Ea nu a oferit detalii suplimentare despre afirmațiile sale privind amploarea presupusei implicări a Kremlinului în alegeri. Cu toate acestea, oficialii de la Chișinău au descoperit în ultimele săptămâni mai multe cazuri de implicare a Rusiei în campanie, prin sabotaj și cumpărare de voturi.
Kremlinul „respingă categoric” acuzațiile că ar interveni în procesul electoral din Moldova, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov luni, conform agenției de știri de stat Tass.
Președintele Moldovei, Maia Sandu, candidează pentru un al doilea mandat duminică sperând să continue cursul pro-european, inclusiv prin referendumul pentru aderarea la UE. Națiunea cu 2,6 milioane de locuitori pe cale să rupă influența Kremlinului asupra resurselor sale energetice și sistemului politic, influență care a persistat de la prăbușirea Uniunii Sovietice.
Chiar dacă sondajele arată că majoritatea moldovenilor susțin aderarea la UE, autoritățile au avertizat asupra unor încercări fără precedent ale Kremlinului de a submina instituțiile democratice. Acestea includ, posibil, incitarea la violență folosind arme, explozibili și drone, a declarat joi șeful poliției din Moldova, Viorel Cernauteanu.
Cernauteanu a detaliat joi ceea ce el a numit planuri de sabotaj coordonate de Kremlin, care implică peste 300 de operativi antrenați, desfășurați pentru a provoca proteste legate de alegeri. El a spus că aceste planuri au fost coordonate de grupuri legate de regretatul Evgheni Prigojin, liderul grupului de mercenari Wagner din Rusia.
Cernauteanu a mai spus, la începutul lunii octombrie, că plăți au fost făcute către aproximativ 130.000 de persoane, sau 5% din populația Moldovei, pentru a submina alegerile și pentru a vota pentru grupuri susținute de Kremlin în cursa prezidențială.
***