16 februarie, 2021

Creşterea economică pe anul 2020 a fost anunțată la nivelul de -3,9%, semnificativ mai bine față de cea prognozată la începutul iernii de Comisia Națională de profil (-4,4%) sau, recent, de Comisia Europeană (-5%).

Datele publicate de INS arată că trimestrul patru s-a încheiat potrivit estimării-semnal cu nivelul de -1,5% pe seria brută și de -1,7% pe seria ajustată sezonier, în raport cu același trimestru din anul anterior.


Situația apărută ca urmare a pandemiei, ale cărei efecte s-au resimțit deplin începând cu al doilea trimestru al anului trecut, poate fi sesizată din evoluția Produsului Intern Brut trimestrial față de trimestrul precedent, în forma care include ajustarea la sezonalitate și numărul de zile lucrătoare pentru a asigura comparabilitatea după normele europene.

Astfel, după ce au fost recalculate datele din urmă pe baza celor mai recente evaluări, în varianta semnal pentru T4 2020 s-a confirmat faptul că România nu a intrat în recesiune tehnică anul trecut, T1 2020 fiind acum la o valoare ușor pozitivă (+0,2%) față de cea de 0% prezentată anterior, care lăsa posibilitatea unei rectificări negative și, astfel, a apariției a două trimestre consecutive pe minus.


Precizări INS

„Estimările “semnal” precum şi cele provizorii ale Produsului intern brut trimestrial sunt afectate de dificultăţile create de criza pandemică şi de instituirea stării de urgenţă şi a stării de alertă…Pentru completarea informaţiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cât mai mult posibil, efectele acestor cauze asupra calităţii indicatorilor produşi. Conform practicii curente, datele publicate astăzi vor face obiectul unor revizuiri… În condiţiile actuale, revizuirile ar putea fi mai mari decât de obicei.”

Influența industriei pe evoluția PIB, aproximativ -1,8pp, construcțiile la +0,7 pp

De reținut, potrivit cutumei, la acest prim anunț al rezultatului economic pe un an calendaristic, nu au fost oferite date referitoare la valoarea realizată în prețuri curente, care a fost rectificată succesiv pe parcursul lui 2020 și redusă la 1.040.800 milioane lei, potrivit datelor utilizate pentru indicatorii din execuția bugetară

Dacă facem trimitere la comunicatele prezentate până acum, aproape jumătate din scăderea PIB pe 2020 a fost cauzată de scăderea producției industriale, care a ajuns la -9,2% (cu -10,2% pe segmentul cel mai important, cel al industriei prelucrătoare). La o pondere a industriei în PIB de circa 20%, asta înseamnă o influență în sensul scăderii PIB de circa -1,8 puncte procentuale.

Datele extinse prezentate de INS cu referință statistică în performanța medie a anului 2015 sunt edificatoare în privința evoluției industriei la finalul anului trecut. Deși trendul crescător înregistrat din aprilie încoace a fost unul relativ bun iar industria a recuperat în T4 2020 performanța din T4 2019, rezultatele lunare au rămas (atenție) sub nivelul din 2018.

Pe partea influențelor pozitive asupra evoluției PIB, se evidențiază deocamdată sectorul construcțiilor, care a consemnat o creștere a volumului de lucrări în 2020 de +15,9%. Cu ceva mai puțin la construcții noi, +9,3%, și ceva mai mult la lucrările de reparaţii capitale (+46,0%), lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+24,4%). Și, la o pondere de circa 5% în PIB, un efect de circa +0,7 puncte procentuale.

Speranța lui ”V” se întoarce

Rămâne ca datele prezentate să fie completate și detaliate cu prilejul apariției viitoare a comunicatului referitor la PIB 2020 în varianta provizorie 1, urmat de consolidarea datelor și rămânerea la stadiul de calcul pentru 2020 în varianta provizorie 2. Reamintim că de-abia în 2022 vom beneficia de varianta semidefinitivă iar datele definitive apar la doi ani distanță.

Dacă rezultatul de -3,9% pe 2020 și prognoza oficială de +4,3% pentru alcătuirea bugetului pe 2021 se vor confirma AMBELE ulterior, rezultă că România ar urma să revină în 2021 la +0,2% peste nivelul din 2019, ceea ce ar echivala cu o „revenire în V”. Altminteri, nivelul de plecare mai ridicat din 2020 ar trebui să determine ajustarea avansului PIB așteptat pentru 2021.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: