vineri

19 aprilie, 2024

5 aprilie, 2019

Miniştrii de Externe ai statelor membre NATO au adoptat joi, cu ocazia reuniunii aniversare de la Washington, un set de măsuri pentru intensificarea securităţii în regiunea Mării Negre, anunţă Alianţa Nord-Atlantică.

Intenția este subliniată și de exerciţiul multinaţional naval din Marea Neagră, „Sea Shield 19”, care debutează vineri în organizarea Forţelor Navale Române, la care vor participa 2.200 de militari.

„În cursul reuniunii de la Washington, miniştrii de Externe din statele NATO au convenit asupra unui set de măsuri pentru îmbunătăţirea vigilenţei Alianţei Nord-Atlantice în regiunea Mării Negre şi pentru susţinerea partenerilor Georgia şi Ucraina”, se arată într-un comunicat postat pe site-ul organizaţiei.


Miniştrii de Externe ai naţiunilor din cadrul NATO au reiterat apelul adresat Rusiei în sensul eliberării militarilor ucraineni capturaţi în incidentul produs în apropierea Mării Azov. De asemenea, Alianţa Nord-Atlantică a cerut Rusiei să revină la respectarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF).

„Noi vom avea un răspuns moderat şi coordonat şi nu intenţionăm să instalăm sisteme terestre de rachete nucleare în Europa. NATO va continua să menţină mijloace credibile şi eficiente pentru descurajare şi apărare”, a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Potrivit Statului Major al Forţelor Navale (SMFN), la exerciţiul „Sea Shield 19”, organizat în perioada 5 – 13 aprilie, vor participa 14 nave militare româneşti şi şase nave militare din Bulgaria, Canada, Grecia, Olanda şi Turcia, cu un total de aproximativ 2.200 de militari.

Aceştia vor exersa proceduri întrunite de luptă împotriva ameninţărilor subacvatice, de suprafaţă şi aeriene, adaptate la tipologia ameninţărilor de securitate din regiunea Mării Negre.


„Scenariul exerciţiului este fictiv şi urmăreşte planificarea şi executarea unei Operaţii de Răspuns la Criză (CRO) sub mandatul unei Rezoluţii a Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite (UNSC), în contextul unui mediu de securitate caracterizat prin ameninţări simetrice şi asimetrice”, se arată într-un comunicat al SMFN.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: