luni

22 aprilie, 2024

24 noiembrie, 2020

O eventuală retragere a NATO din Afganistan va fi decisă la reuniunea din februarie a miniştrilor apărării din statele partenere, a declarat luni secretarul său general, Jens Stoltenberg.

„Vom avea de făcut o alegere dificilă”, a spus fostul prim-ministru norvegian la un eveniment NATO, potrivit unei transcrieri a discursului publicate de dpa și preluată de Agerpres.

„Fie rămânem şi plătim în continuare preţul unui angajament militar. Fie plecăm, riscând să pierdem câştigurile pe care le-am obţinut, în timp ce procesul de pace ar putea eşua”, a prezentat situația Stoltenberg.


Subiectul devine stringent pentru NATO, după ce Pentagonul a anunțat săptămâna trecută o nouă reducere semnificativă a numărului de militari americani aflați în Afganistan. Până la finalul mandatului lui Donald Trump,  încă 2.000 de soldați, din totalul de 4.500 câţi sunt în prezent,vor reveni în SUA:

În pofida acestui anunţ, „misiunea NATO va rămâne”, a spus Stoltenberg. „Şi vom continua să oferim sprijin forţelor de securitate afgane”, a insistat acesta.

Secretarul general al Alianței a avertizat în mod repetat asupra retragerii prea devreme a trupelor occidentale din această țară sfâşiată de război, spunând că ea ar putea deveni din nou o platformă pentru teroriştii internaţionali care vizează ţările occidentale.

SUA şi-au început angajamentul militar în Afganistan din 2001, după atacurile teroriste de la 11 septembrie în acelaşi an. NATO a preluat conducerea misiunii în 2003, după care a transmis ştafeta forţelor de securitate afgane în 2014.


Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: