joi

11 iulie, 2024

23 martie, 2011

NATO preia comanda militară a operaţiunilor din Libia. Marea Britanie, Franţa şi SUA au căzut de acord ca NATO să preia comanda operaţiunilor de restricţionare a spaţiului aerian din Libia. Măsura reprezintă o mică înfrângere pentru Franţa, care dorea să diminueze cât mai mult posibil rolul Alianţei în acest conflict. Preşedintele SUA Barack Obama a discutat, la telefon, separat, cu preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cu premierul britanic David Cameron despre comanda politică a operaţiunilor, care va fi preluată de o coaliţie ce va cuprinde şi ţări arabe, precum Qatar sau Emiratele Arabe Unite, care nu fac parte din NATO. Între timp, Muammar Gaddafi a apărut în public, în Tripoli, într-o zonă bombardată recent de coaliţia occidentală, şi le-a spus susţinătorilor săi: „Vom fi victorioşi până la urmă”. Gaddafi a cerut sprijinul tuturor „armatelor islamice” în lupta cu rebelii şi cu aliaţii vestici. Pe de altă parte, secretarul de stat american Hillary Clinton a declarat că apropiaţi ai liderului libian au început să intre în contact cu oficiali ai altor state, pentru a explora opţiunile pe care le au în viitor. (BBC News)

Dialog tensionat între americani şi ruşi, în problema libiană. Secretarul american al apărării, Robert Gates, se află în vizită la Moscova, unde urmează să se întâlnească cu preşedintele Dimitri Medvedev. Într-o întrevedere cu omologul său rus, Anatoli Serdiukov, Gates a explicat, răspunzând cererilor Moscovei de a se opri bombardamentele în Libia, că numărul morţilor şi răniţilor libieni este falsificat de Gaddafi. Rusia s-a declarat îngrijorată de soarta civililor libieni, spunând că încetarea imediată a focului este cea mai bună cale pentru a-i proteja pe cetăţenii libieni. Gates a asistat impasibil, în sala de conferinţe, la acest discurs al ministrului rus, după care l-a asigurat pe Serdiukov că SUA sunt hotărâte să impună o zonă fără zboruri deasupra Libiei, tocmai pentru a-i proteja pe civili. Gates a mai spus că întreaga coaliţie internaţională face eforturi pentru a evita pierderile de vieţi omeneşti, iar nivelul luptelor armate ar trebui să se reducă în zilele următoare. (CNN)

Legumele, contaminate radioactiv în Japonia. Ministerul japonez al Sănătăţii a anunţat că a găsit material radioactiv la un nivel ce depăşeşte limitele legale, în 11 soiuri de legume cultivate în prefectura Fukushima, inclusiv broccoli şi varză. Nici un transport de legume nu a mai fost exportat începând de luni. Dacă o persoană mănâncă 100 grame de legume care conţin cea mai mare cantitate de material radioactiv detectată, timp de 10 zile, ar înghiţi jumătate din cantitatea pe care o primeşte din mediul înconjurător, în mod normal, într-un an, au explicat oficialii japonezi. Dacă acea persoană continuă să mănânce legume, în aceeaşi cantitate, radiaţiile ar depăşi, însă, nivelul considerat sigur pentru sănătate. (CNN)


Zece morţi, după înăbuşirea protestelor în Siria. Forţele de securitate au deschis focul asupra demonstranţilor din faţa unei moschei din oraşul sirian Deraa, omorând cel puţin patru persoane, marţi, potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor omului. Sute de oameni s-au adunat pe străzi, în faţa moscheei Omari, pentru a împiedica trupele armate să intervină în locul în care se desfăşoară proteste antiguvernamentale începând de vineri. În ultimele cinci zile, cel puţin zece persoane au fost ucise în ciocnirile cu poliţiştii şi soldaţii. Comisarul ONU pentru drepturile omului Navi Pillay a cerut guvernului sirian să ancheteze, în mod transparent, violeţele produse în ultimele zile în ţară. (BBC News)

Portugalia, în faţa unui vot cheie pentru un buget de asuteritate. Potrivit analiştilor economici, Portugalia se află foarte aproape de un împrumut extern, pentru că opoziţia de dreapta nu va susţine măsurile de austeritate propuse de guvernul de centru-stânga, condus de Jose Socrates. Într-o a patra rundă de măsuri de austeritate, socialiştii propun reduceri ale bugetelor alocate sistemului de pensii, de sănătate şi de asistenţă socială. Dacă nu are voturi suficiente în Parlament, guvernul socialsit minoritar va cădea şi vor fi organizate urgent alegeri generale. Mişcarea ar putea aduce şi mai aproape ţara de imposibilitatea de a-şi rezolva problemele financiare, fiind nevoie de un împrumut din partea UE şi FMI, aşa cum au procedat, anul trecut, Grecia şi Irlanda. Oficialii portughezi au rezistat tentaţiei de a cere împrumutul extern, pentru a nu îndatora foarte mult ţara, dar economiştii consideră că bătălia s-ar putea încheia, chiar dacă vor creşte taxele şi vor fi făcut cele mai drastice reduceri bugetare din ultimele trei decenii. Un guvern interimar nu va avea însă legitimitatea necesară pentru a semna un acord cu FMI şi UE. (EUObserver, Guardian)

Ucraina îl anchetează penal pe fostul preşedinte Leonid Kucima. Procurorii ucrainieni au început o anchetă penală în legătură cu uciderea jurnalistului Georgi Gongadze, în anul 2000. Kucima este suspectat de abuz de putere şi de faptul că ar fi dat ordine ilegale Ministerului de Interne, care au dus, în cele din urmă, la asasinarea ziaristului. Gongadze, un critic al fostului preşedinte, a fost răpit în septembrie 2000 şi trupul său fără suflare a fost găsit patru luni mai târziu, într-o pădure de lîngă Kiev. Kucima, şef de stat între 1994-2005, neagă orice implicare a sa în acest caz. Moartea reporterului a dat naştere, la vremea respectivă, la proteste masive de stradă contra guvernului ucrainean. Procurorul general adjunct, Renat Kuzmin, a anunţat începerea investigaţiei contra lui Leonid Kucima. (BBC News)

Europa trebuie să investească mai mult în infrastructura de transporturi. Comisia Europeană va sublinia, într-un raport ce va fi publicat săptămâna viitoare, necesitatea urgentă a investirii a 1,5 miliarde de euro în infrastructura de transport, în următorii 20 de ani şi alt miliard de euro în vehicule şi echipamente. Trecerea de la transportul rutier la cel feroviar, aplicarea principiului „poluatorul plăteşte” şi întărirea măsurilor de securitate după atacurile teroriste recente, sunt măsuri considerate necesare de CE. Europa are nevoie de o reţea închegată de coridoare de transport, pe care să circule un număr cât mai mare de mărfuri şi pasageri, cu o mai mare eficienţă şi cît mai puţină poluare, se arată în documentul Comisiei. (EUObserver)


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: