vineri

19 aprilie, 2024

7 mai, 2014

Criza din Ucraina şi tensiunile cu Moscova ar putea determina NATO să ia în calcul o prezenţă militară permanentă în statele membre din Europa de Est, a declarat marţi generalul Philip Breedlove (foto), comandantul forţelor NATO în Europa.

„Urmărim îndeaproape evoluţia evenimentelor dramatice din estul Ucrainei şi suntem îngrijoraţi de situaţia locuitorilor din regiune”, a afirmat generalul Breedlove, la Ottawa, conform Mediafax.

Întrebat dacă situaţia din Ucraina ar putea duce la o prezenţă militară permanentă a forţelor NATO în Europa de Est, el a răspuns: “Cred că trebuie să analizăm o astfel de posibilitate. Ar mai trebui să evaluăm disponibilitatea şi poziţionarea forţelor noastre, pentru a fi în stare să răspundem la această întrebare”.


De asemenea, este necesar să “reevaluăm capacitatea de reacţie a forţelor de apărare” ale Alianţei, în contextul în care până în prezent Rusia era percepută drept partener, a mai afirmat generalul Breedlove.

Forţele canadiene mobilizate în Europa de Est vor rămâne în regiune până la sfârşitul anului

Forţele canadiene mobilizate în Europa de Est în ultimele săptămâni – şase avioane de luptă de tip CF-18 prezente în România, o fregată şi 600 de militari – urmează să rămână în regiune cel puţin până la sfârşitul anului şi ar putea participa la exerciţii în Ucraina, relatează Ottawa Citizen online.

Şeful Statului Major canadian, generalul Tom Lawson, şi comandantul NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, au oferit marţi informaţii despre ceea ce fac aceste forţe canadiene în Europa, în contextul unei vizite de două zile a comandantului militar al Alianţei Nord-Atlantice la Ottawa.

Breedlove a precizat că forţele NATO mobilizate reprezintă un răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina şi vor fi menţinute până la sfârşitul anului, termen care poate să fie schimbat în funcţie de decizia liderilor Alianţei Nord-Atlantice la reuniunea din septembrie.


Canada contribuie cu aceste forţe cu scopul de a oferi asigurări aliaţilor est-europeni în contextul crizei ucrainene.

Potrivit site-ului publicaţiei canadiene, Tom Lawson a dezvăluit că avioanele de tip CF-18 participă la antrenamente în afara bazei din România, care nu vizează ameninţări provenind de la Rusia.

“Avioanele de luptă nu sunt înarmate. Sunt integral într-un mod de formare, sosesc întotdeauna, la fel ca multe dintre echipamentele noastre, aşa cum va sosi şi nava, pregătite să fie înarmate corespunzător, dacă se vor schimba condiţiile”, a afirmat Tom Lawson.

Şeful Statului Major a declarat că fregata HMCS Regina urmează să se alăture altor nave NATO în Mediterana de est la jumătatea lui mai.

De asemenea, celor aproximativ 50 de militari de la o bază din Edmonton, care efectuează antrenamente de paraşutism împreună cu militari americani şi polonezi în Polonia, li s-a comunicat că vor staţiona pentru o perioadă de 30-60 de zile, care poate fi, de asemenea, prelungită, a precizat Tom Lawson. Guvernul canadian a anunţat iniţial că misiunea soldaţilor canadieni în Polonia se va încheia la 9 mai.

Tom Lawson a mai anunţat că forţele canadiene ar putea să participe la un exerciţiu anual condus de către Statele Unite, Rapid Trident, planificat în Ucraina pentru iulie.

În conferinţa de presă de la cartierul general al Apărării canadiene, generalul Breedlove a reafirmat că acţiunile recente ale Rusiei au alterat situaţia securităţii în Europa. Întrebat din nou dacă aliaţii NATO iau în considerare o poziţionare permanentă de forţe în regiune, aşa cum s-a întâmplat în Războiul Rece, el a răspuns că “este un lucru pe care este necesar să-l luăm în considerare”.

Contextul

Cei doi oficiali militari de rang înalt au făcut aceste declaraţii în contextul în care confruntări dure între naţionalişti şi forţe proruse continuă să afecteze estul Ucrainei, zeci de persoane fiind ucise în ultimele zile.

Diplomaţi occidentali şi ruşi şi-au exprimat dezacordul, în paralel, cu privire la organizarea alegerilor prezidenţiale anticipate din Ucraina prevăzute la 25 mai.

Comandantul forţelor NATO din Europa a apreciat că Guvernul ucrainean “se confruntă cu o situaţie dificilă, având de înfruntat forţe bine înarmate care deţin în continuare controlul asupra unor instalaţii” şi că prezenţa celor 40.000 de militari ruşi la frontiera ţării “nu ajută situaţia”.

“În timp ce noi avansăm, NATO va continua să susţină o soluţionare diplomatică a crizei”, a precizat generalul american, “veghind să fim pregătiţi să răspundem oricărei ameninţări la adresa populaţiei şi teritoriului” Alianţei Nord-Atlantice.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: