4 aprilie, 2023

Miniștrii de externe ai NATO, reuniți la Bruxelles marți și miercuri, urmează să-și concentreze atenția asupra intensificării sprijinului acordat Ucrainei pe termen lung, potrivit secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Sprijinul nostru este pe termen lung, așa că mă aștept ca miniștrii să fie de acord să înceapă să lucreze la dezvoltarea unui program multianual pentru Ucraina”, a declarat Jens Stoltenberg înaintea reuniunii.

Ce conține actualul pachet NATO pentru Ucraina

Asistența actuală pe care NATO o acordă Ucrainei este neletală – echipamente pentru bruiajul dronelor, echipamente de antrenament, rații de hrană, combustibil, echipamente și materiale medicale, echipamente pentru eliminarea munițiilor explozive, generatoare, ambulanțe.


Ucraina primește muniții și echipamente de luptă în baza unor acorduri bilaterale.

O parte a NATO dorește ”extinderea” pachetului pentru Ucraina

Unii dintre membrii alianței doresc să „extindă” pachetul actual pentru Ucraina, atât în ceea ce privește scopul pentru care este folosit, cât și valoarea sa. O „intensificare a pachetului este mijlocul potrivit” pentru a oferi Ucrainei în continuare „consolidarea capacităților și pentru a crește interoperabilitatea cu NATO”, a spus un diplomat NATO.

Jens Stoltenberg a propus ca fondul din care se achiziționează ajutoarele pentru Ucraina să fie de 500 de milioane de euro pe an pentru următorii zece ani, potrivit unei surse familiarizate cu discuțiile.

Până acum, aproximativ 150 de milioane de euro au fost angajați pentru acest fond care a fost convenit la summit-ul de la Madrid, din iunie anul trecut.


Aliații NATO au promis individual contribuții suplimentare, cum ar fi Germania (40 milioane euro) și Țările de Jos (75 milioane euro). Potrivit persoanelor familiarizate cu discuțiile, în următoarele zile sunt așteptate și alte state care să facă anunțuri similare.

Decizia finală se ia la Vilnius

Forma nouă a pachetului NATO pentru asistență a Ucrainei va fi decisă la summit-ul de la Vilnius, din iulie. NATO ar putea sprijini Ucraina în noi moduri, inclusiv prin consolidarea capacităților în planificarea apărării, pregătirea forțelor armate sau investițiile în industria de apărare ucraineană.

Una dintre propuneri vizează fabricația de drone, guvernul de la Kiev lucrând deja cu 80 de producători locali de drone, după cum anunța luna trecută ministrul ucrainean al apărării, Oleg Reznikov, pentru Reuters.

Deoarece apartenența la NATO și garanțiile de securitate par de perspectivă îndelungată, extinderea sprijinului militar al alianței pentru Ucraina prin intermediul pachetului ar oferi o garanție pentru investiții în sectorul de apărare al Kievului.

Miniștrii de externe vor discuta, de asemenea, consecințele războiului asupra bugetului lor național de apărare și noul angajament față de ținta de cheltuieli de apărare de 2% din PIB. „În iulie, mă aștept ca aliații să fie de acord cu un angajament mai ambițios de investiții în apărare, deoarece 2% din PIB este un minim care trebuie investit în apărarea noastră”, a declarat Jens Stoltenberg luna trecută.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: