joi

18 iulie, 2024

12 iulie, 2023

NATO a cerut Federaţiei Ruse – în comunicatul summitului aliaţilor de la Vilnius difuzat marţi – să-şi retragă toate trupele de pe teritoriul Republicii Moldova, staţionate fără consimţământul Chişinăului în regiunea transnistreană.

„Ne reiterăm sprijinul pentru integritatea teritorială şi suveranitatea Republicii Moldova, în cadrul graniţelor sale recunoscute la nivel internaţional, şi cerem Rusiei să-şi retragă toate forţele staţionate în regiunea transnistreană fără consimţământul R. Moldova. Suntem fermi în sprijinul nostru faţă de dreptul Republicii Moldova de a-şi decide propriul său viitor şi direcţia politicii externe fără interferenţe externe şi respectăm pe deplin neutralitatea constituţională a R. Moldova. NATO îşi intensifică sprijinul politic şi practic pentru a consolida rezistenţa şi pentru a menţine independenţa politică, în contextul unui mediu de securitate care se deteriorează”, se menţionează în comunicatul liderilor NATO.

Armata rusă deține aproximativ 2.000 de militari în regiunea Transnistria. Aceștia sunt grupați în două categorii: „forțele de menținere a păcii”, ce și-au început misiunea în 1992 la finele Războiului de Nistru dintre armata Republicii Moldova și separatiștii pro-ruși tranisnistreni susținuți de Rusia, și soldații ruși din Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR).


Aceștia din urmă au misiunea oficială de a păzi depozitele de muniții din satul Cobasna, care adăposteau la începutul anilor `90 circa 20.000 de tone de muniții. Depozitul este situat la câțiva kilometri de granița cu Ucraina.

Angajament pentru susținerea R. Moldova

Tot în comunicatul emis marți, „aliaţii salută eforturile R. Moldova de a promova reformele democratice şi se angajează sムsprijine R.Moldova pe măsură ce aceasta face progrese pe calea integrării europene. NATO va continua să ofere asistenţă practică prin pachetul îmbunătăţit de consolidare a capacităţilor de apărare, pe măsură ce R. Moldova acţionează pentru a-şi consolida capacităţile de securitate şi apărare şi pentru a-şi moderniza forţele armate”, se mai arată în comunicatul aliaţilor.

La summitul NATO de la Vilnius, din 11-12 iulie, participă şi vicepremierul moldovean Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe şi integrării europene.

În cadrul reuniunii de marţi, oficialul moldovean a prezentat evoluţiile ce ţin de securitatea regională, riscurile generate de războiul declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi măsurile pe care le ia Chişinăul pentru a contracara provocările complexe la adresa securităţii Republicii Moldova.


***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Sâmbătă seară ne-a trecut tuturor – nu numai lui Donald

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: