19 mai, 2020

Nasdaq Inc, compania care administrează bursa omonimă, va anunţa noi restricţii privind ofertele publice iniţiale (IPO) de acțiuni prin care firmele atrag capital și se listează la cota bursei. Măsurile sunt menite să facă procesul mai dificil pentru unele companii chineze.

În anunțul oficial, Nasdaq nu va pomeni în mod special de companiile chineze, dar restricțiile survin în mare parte ca urmare a îngrijorărilor legate de lipsa de transparenţă contabilă a unor IPO-uri chineze şi de legăturile lor apropiate cu persoane puternice, deţinătoare de informaţii confidențiale, potrivit unor surse citate de Reuters.

Îngrijorările Nasdaq sunt tehnice și politice. Companiile netransparente nu atrag tranzacții, nu sunt eficiente pentru administratorul bursei.


Pe de altă parte, astfel de companii ridică îndoieli privind prezența lor pe piața americană, din moment ce nu doresc capital de la oricine, ci doar de la cunoscători, chinezi potentați de stat în c azul firmelor chineze.

Noile reglementări li va cere companiilor din unele ţări, inclusiv din China, să obţină cel puțin 25 de milioane de dolari printr-un IPO, sau cel puţin un sfert din capitalizarea lor bursieră post-listare (în cazul altei metode decât IPO).

Este prima dată când Nasdaq stabileşte o valoare minimă a mărimii ofertelor publice iniţiale, ceea ce înseamnă și că firmele care nu pot atrage atât de mulți bani nu vor mai avea acces la capitalurile vehiculate la marea bursă americană.

La Nasdaq s-au listat 155 de companii chineze din anul 2000 încoace și 40 dintre acestea au avut IPO-uri sub 25 de milioane de dolari.


Firmele chineze mici folosesc metoda IPO pentru ca fondatorii lor să-și transforme propriile acțiuni î n lichidități în dolari greu de obținut altfel, din cauza controlului strict statului chinez.

Noile reguli vor impune respectarea unor norme de audit la standard globale, iar Nasdaq va verifica firmele mici de audit care monitorizează conturile celor care cer capital.

Președintele Donald Trump a declarant săptămâna trecută că se se gândește „foarte tare” să ceară firmelor chineze care se listează la New York să adopte standardele contabile americane, dar problema este că, atunci, companiile chineze ar putea allege bursele din Londra sau Hong Kong.

Securities and Exchange Commission (SEC), autoritatea pieței de capital din SUA, este blocată de o decadă în încercarea de a convinge guvernul chinez să-I permit să inspecteze auditurile companiilor chineze listate în SUA.

Restricţionarea de către Nasdaq a listărilor chineze va reprezenta un nou motiv de inflamare a relaţiilor financiare dintre cele mai mari economii ale lumii și se inserează în modelul de rivalitate la care s-a ajuns în ultimii ani, marcați de tensiuni comerciale, tehnologice, în care acțiunile ostile alternează cu armistiții și acorduri parțiale.

Ostilitățile nu au fost oprite nici măcar de pandemia COVID-19, ci dimpotrivă aceasta a fost oportunitatea unor noi acuze.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: