10 februarie, 2020

Sonda spaţială Solar Orbiter, construită de NASA şi Agenţia Spaţială Europeană (ESA), a fost lansată duminică într-o misiune de explorare a regiunilor situate la polii stelei. Scopul acestor cercetări este de a obține noi perspective despre felul în care energia radiantă produsă de Soare afectează Terra.

Polii Soarelui nu pot fi observați de pe pământ, dar cercetătorii cred că ei sunt cheia înțelegerii activității Soarelui.

Având mărimea unei camionete, sonda  va ajunge la aproape 42 de milioane de kilometri de suprafaţa Soarelui, adică va parcurge aproximativ 28% din distanţa dintre această Terra și Soare. Soarele este situat la o distanţă de 150 de milioane de kilometri de Terra, iar sonda urmează să ajungă mai aproape de Soare decât Mercurul.


Durata misiunii va fi de peste 10 ani.

„Lucrez în domeniul fizicii solare de mulţi ani; n-am crezut niciodată că voi asista la o astfel de realizare şi efectiv la o lansare. Este uimitor”, a spus Holly Gilbert din cadrul NASA.

Solar Orbiter va completa datele Parker Solar Probe a NASA, care desfășoară deja o misiune de observare a activității Soarelui (a fost lansată în 2018).

Misiunea ar putea oferi informaţii valoroase despre modalitatea de protejare a astronauţilor împotriva radiaţiei din spaţiu, care poate modifica structura ADN-ului uman.


Solar Orbiter transportă la bord 10 instrumente depozitate în spatele unui masiv scut antitermic, cântărind 147 de kilograme, iar trei dintre acestea vor studia, prin hublourile de la bord, schimbările suferite de suprafaţa solară de-a lungul timpului.

Sonda a costat aproximativ 1,5 miliarde dolari, inclusiv cele cinci rachete Atlas furnizate de NASA, și va fi controlată de Centrul de operaţiuni spaţiale european din Darmstadt, Germania. Este echipată cu zece instrumente ştiinţifice şi, printre altele, va realiza imagini de înaltă definiţie fără precedent la polii Soarelui.

Unul dintre echipamente costă circa 100 de milioane de euro și va surprinde imagini care să prezinte modul în care acţionează câmpul magnetic de la suprafaţa Soarelui. Informaţiile despre furtunile solare sunt importante pentru specialişti, pentru că acestea pot afecta sateliţii, aprovizionarea cu energie sau serviciile de telecomunicaţii.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: