Narcis Neaga a fost demis de la conducerea CNADNR - CursDeGuvernare.ro
duminică

17 octombrie, 2021

Narcis Neaga a fost demis de la conducerea CNADNR

8 decembrie, 2015

Narcis Neaga, şeful CNADNR
Narcis Neaga, şeful CNADNR

Noul ministru al Transporturilor, Dan Costescu, a anunțat marți demiterea şefului Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), Narcis Neaga.

Atribuţiile lui Narcis Neaga vor fi preluate de către directorul interimar Metrorex, Cătălin Homor. Mandatul lui Cătălin Homor este unul limitat, la conducerea companiei urmând să fie instalat un manager privat care va fi desemnat potrivit regulilor de guvernanță corporativă.

Ministrul Transporturilor a anunțat că decizia de schimbare din fguncție a șefului CNADNR este fundamentată pe concluziile unui raport al Corpul de control al ministrului, care  a identificat o serie de nereguli la instituția aflată în subordine.


Nereguli au fost constatate inclusiv la proiectul autostrăzii Orăştie-Sibiu, unde în prezent o porţiune de 200 metri trebuie demolată şi reconstruită. Suspectând fapte penale, ministerul a sesizat DNA, ai cărei procurori au și ajuns marți în instituție.

Ministrul Dan Costescu a precizat că rezultatele controlului vor fi anunţate public.

Opera lui Narcis Neaga

Narcis Neaga, director general cu delegație, conduce CNADNR din august 2013, când l-a înlocuit pe fostul director, Mircea Pop.

Narcis Neaga a fost cercetat şi destituit temporar, în octombrie 2012, din funcţia de director al Direcţiei Concesiuni din CNADNR.


La momentul respectiv, Gândul a descoperit că Narcis Neaga a lucrat la caietul de sarcini al licitaţiei pentru desemnarea firmei de consultanţă pentru reactualizarea studiului de fezabilitate al autostrăzii Comarnic-Braşov (58 km), caiet de sarcini ce conținea printre condițiile de calificare faptul că firma de consultanţă care va fi desemnată câştigător urma să pună la dispoziţia CNADNR un automobil nou în valoare de 25.000-30.000 de euro, precum şi un buget de instruire în ţară/străinătate a personalului CNADNR de 30.000-40.000 de euro.

Rezultatele anchetei au fost favorabile lui Narcis Neaga, acesta fiind numit de Victor Ponmta la șefia instituției, cu mențiunea că prima sarcină trasată de premier noului director general a fost: ”Trebuie semnat contractul Comarnic- Braşov, anul acesta. La fel şi centura Sud, pe care am vizitat-o azi”.

Un alt amănunt de semnalat: În declaraţia de avere completată la data de 14 iunie 2013, Narcis Neaga scrie a împrumutat de la CNADNR suma de 45.030 euro, în 2003, termenul de restituire fiind 2013.

neaga
Extras din Declarația de avere a directorului Narcis Neaga

Sub mandatul lui Narcis Neaga, CNADNR, coordonat de miniștrii Dan Șova și Ioan Rus, și-a adus o contribuție decisivă la conceperea unui Master plan General de Transporturi în neconcordanță cu solicitările europene.

În 2014, înaintea primului tur al alegerilor prezidențiale, Narcis Neaga a acceptat deschiderea pentru circulație a tronsonului de autostradă Sibiu-Orăștie în condițiile în care nu s-a efectuat recepția lucrărilor și existau în jur de 22 de rapoarte de neconformitate a lucrărilor.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În condițiile în care șoseaua a crăpat la scurt timp după deschiderea circulației și alunecările de teren puneau în pericol siguranța traficului, directorul CNADNR a încercat să rezolve problemele prin negocieri cu constructorul italian al lotului cu probleme.

CNADNR a dat dovadă de un interes deosebit pentru acest proiect, schimbând la un moment dat consultantul atunci când acesta a început să refuze semnarea unor situații de lucrări.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr