23 iunie, 2019

Municipalitatea din Berlin plănuieşte să îngheţe, pentru o perioadă de cinci ani, preţul chiriilor pentru a răspunde problemei locuinţelor tot mai puţin accesibile.

Iniţiativa aparţine guvernului social-democrat şi stabileşte un precedent la nivel european în privinţa unei situaţii care generează tensiuni politice de-a lungul continentului, potrivit unei informații Bloomberg.

În plus, chiriaşii care pot dovedi că plătesc chirii nejustificat de mari vor avea dreptul să ceară proprietarului o reducere.


„Această iniţiativă ar trebui să reprezinte un exemplu pentru alte state. Acum rămâne de văzut dacă acest tip de măsuri vor funcţiona şi acolo”, a declarat  Katrin Lompscher, senatorul dezvoltării urbane şi locuinţelor din Berlin.

Germania deţine cel mai mic procent al proprietarilor de locuinţe din Uniunea Europeană. Renumit în trecut pentru costurile de viaţă foarte scăzute, oraşul Berlin a fost puternic afectat de creşterea preţurilor la locuinţe, din cauza ritmului accelerat în care a crescut populaţie, ritm cu care dezvoltatorii imobiliari nu au putut ţine pasul.

Problema locuinţelor a generat demonstraţii şi proteste de amploare. Chiriaşii au solicitat chiar şi un referendum în urma căruia marii proprietari să fie expropriaţi.


Iniţiativa îngheţării chiriilor este susţinută şi de ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz.

„Nu vrem să ajungem ca Londra”, a declarat Scholz.

Experţii nu sunt siguri că măsura ar asigura accesul populaţiei la locuinţe. Marii proprietari şi dezvoltatorii imobiliari susţin că o relaxare a reglementărilor din domeniul construcţiilor ar putea rezolva problema, astfel încât oferta să ţine pasul cu cererea.

Preocupările legate de creşterea costurilor locuinţelor reprezintă o problemă resimţită dincolo de Berlin, şi alimentată de protestele din Frankfurt, Köln şi Stuttgart din ultimele luni.

Nu doar Germania se confruntă cu această problemă. În Barcelona, ​​unde costurile locuinţelor au crescut cu peste 50% în ultimii cinci ani, marii proprietari vor fi nevoiţi să negocieze nivelul chiriei în funcţie de o serie de preţuri de referinţe. Reglementarea a fost instituită printr-o lege, implementată în martie, care limitează creşterea anuală a chiriilor la nivelul inflaţiei.

Guvernul local din Amsterdam vrea să îi oblige pe cumpărători să locuiască cel puţin trei ani în proprietăţile achiziţionate, pentru a descuraja închirierea acestora. În acelaşi timp, ministrul olandez de interne lucrează la o serie de măsuri care ar permite municipalităţilor cu pieţe imobiliare scumpe să limiteze preţul chiriilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: