Rezultatul alegerilor din SUA exprimă mai degrabă încheierea unei forme de globalizare, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, la raportul trimestrial privind inflația, citat de Agerpres.
Guvernatorul BNR mai spune că nu se întrevede deocamdată un impact al scrutinului american asupra politicii monetare din România.
„Nu văd deocamdată o schimbare (în politica monetară – n.r.). Cred că semnificaţia alegerilor din SUA este mai degrabă legată de încheierea unei forme de globalizare aşa cum am înţeles-o noi în ultimii 20 – 25 de ani, cel puţin din partea a două ţări, Marea Britanie şi SUA. Pe partea de politică monetară, din acest motiv, nu văd ce impact vor avea alegerile”, a explicat Mugur Isărescu, în cadrul conferinţei de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflaţiei
Altfel spus, BNR va lăsa neschimbată politica monetară, potrivit tipului de comunicare a mesajelor băncii centrale a României.
Totuşi, în situaţia în care, în SUA se va opta pentru o „stimulare ceva mai rapidă (în sensul majorării dobânzilor -n.r.), cu toate că FED (Federal Reserve + banca centrală a SUA, n.r.) a anunţat că se uită cu foarte mare atenţie la cifrele de şomaj şi la creşterea economică”, acest fapt ar putea avea un impact şi asupra Europei pentru că se schimbă raportul de dobândă pe principalele pieţe internaţionale, a subliniat guvernatorul BNR.
În aceste condiţii, Mugur Isărescu consideră că România se află „într-o situaţie de mare complexitate, noi ca ţară dar şi Europa, dominată de mari incertitudini”.
„În acest context, poziţia BNR este să urmărim cu atenţie, să monitorizăm ce se întâmplă în principal în zona noastră, în Europa şi pe pieţele internaţionale şi să acţionăm pe cale de consecinţă, păstrând, pe de o parte, o vigilenţă sporită (atunci când ai multe titluri de stat în mâinile nerezidenţilor lucrurile se pot întâmpla în perioade foarte scurte de timp) şi păstrând deschise toate opţiunile de politică monetară. Nu excludem în clipa asta niciun instrument care să fie folosit la timpul potrivit şi în dozajul potrivit”, a mai spus guvernatorul BNR.
Miliardarul Donald Trump, candidat republican la scrutinul prezidenţial desfăşurat marţi în SUA, a răsturnat pronosticurile reuşind să o învingă pe candidata democrată Hillary Clinton, favorită potrivit majorităţii sondajelor de opinie.
Discursurile preşedintelui ales al SUA de pe parcursul campaniei electorale au fost catalogate de analiștii marilor case de investiții globale drept izolaţioniste şi periculoase pentru comerţul şi afacerile multinaţionale.
Pe de altă parte, discursul de învingător al lui Donald Trump a fost mai conciliant şi a calmat pentru moment pieţele îngrijorate de victoria acestuia.