miercuri

24 aprilie, 2024

14 iunie, 2018

Banca Națională a României (BNR) se află în căutarea unui „dozaj absolut necesar” al măsurilor pentru echilibrarea raportului dintre apetitul pentru credite al populației și riscul de nerambursare, care este în creștere, potrivit guvernatorului BNR, Mugur Isărescu.

„Se spune că cei care și-au luat case (pe credit, n.r.) au devenit robii băncilor. Nu e adevărat. Ei au devenit prizonierii propriilor aspirații”, a spus Mugur Isărescu, joi, cu ocazia prezentării Raportului asupra stabilității financiare.

BNR se aşteaptă ca raportul să declanşeze o discuţie serioasă cu industria bancară, dar şi cu factorii politici, privind creditul ipotecar.


„Noi încercăm să găsim o formulă de echilibru, să dăm acel dozaj absolut necesar ca între aspiraţia pozitivă, care există într-o societate şi efortul, mare – nu? să faci o casă înseamnă un efort – efortul mare pe care îl face atât debitorul, dar şi creditorul care îşi asumă riscuri” , a spus Mugur Isărescu.

Echilibrul căutat „trebuie să apară pe toate planurile: şi pe plan legal, într-adevăr legile să fie bine construite, riscurile să fie bine administrate, dar şi pe plan personal, prin cultură, prin educaţie”, a adăugat guvernatorul BNR.

Pe de altă parte, riscul de nerambursare a creditelor a crescut şi „este principalul risc menționat în raportul asupra stabilității financiare”, potrivit guvernatorului BNR.

„Acest risc este până acum unul potenţial, dar un risc potenţial poate oricând să devină un risc real, dacă nu se acţionează în sensul temperării, descurajării factorilor care îl promovează”, a spus Mugur Isărescu, făcând aluzie la o eventuală scădere a pragului de îndatorare la acordarea creditelor.


Nu întîmplător, Mugur Isărescu l-a citat pe Eugen Carada, fondatorul BNR: „Să nu datorezi niciodată mai mult de jumătate din ceea ce poţi plăti uşor”.

Căutările BNR au loc pe fundalul tendinţei de creştere a dobânzilor şi în România şi pe marile pieţe ale lumii, remarcat de asemenea de raportul citat.

„Având în vedere contextul intern şi internaţional – de creştere a ratei dobânzii -, precum şi de tendinţa de creştere a preţului activelor imobiliare, un alt risc subliniat în raport: este firesc să crească şi nivelul datoriei şi atunci cercetarea noastră şi evaluarea riscurilor nu spun „oprim creditul imobiliar”, nu spun nici cel puţin că îl descurajăm. Noi spunem că el trebuie să fie bine administrat de toate părţile”, a explicat Mugur Isărescu.

Discuţia pe care Mugur Isărescu speră să o provoace raportul publicat joi ar trebui să fie una „serioasă despre creditul ipotecar. Nu o discuţie de tipul alba – neagra: „Banca Naţională descurajează creditul sau omoară creditul”. Păi, aşa vrem să promovăm, cu lozinci din acestea, care nu spun mai nimic?”, a mai spus guvernatorul BNR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: