Banca Naţională a României (BNR) îşi va continua campania de furnizare a lichidităţilor necesare în economie, dar va pregăti şi revenirea la o politică monetară „normală”, în funcţe de evaluările privind starea economiei și sănătatea publică.
„Pe termen lung, singura opțiune viabilă o reprezintă revenirea la o conduită „normală” de politică monetară, conștienți fiind însă cu toții că noua normalitate va fi oarecum diferită de cea din trecut”, a declarat Mugur Isărescu, cu ocazia reuniunii în mediu virtual a Clubului Guvernatorilor din Zona Mării Negre, Balcani și Asia Centrală.
Declarația guvernatorului BNR vine pe fondul unei campanii fără precedent a băncii centrale a României, de infuzii de lichidități, inclusiv prin operațiuni de achiziții de titluri de stat de pe piața secundară și de încurajare a scăderii dobânzilor, prin reduceri ale dobânzii de politică monetară.
BNR a făcut operaţiuni de infuzie de lichidităţi în piaţă de peste 16 miliarde de lei în medie zilnic, numai în perioada 1 aprilie-15 mai 2020, prin instrumentele repo și prin achizițiile de titluri de stat.
(Citiți și: „BNR a cumpărat titluri de stat de 3,1 mld. lei”)
Măsurile actuale vor continua: „vom canaliza măsurile în direcția furnizării lichidității necesare și menținerii stabilității financiare, precum și asigurării unei tendințe sustenabile de scădere a ratelor de dobândă”, a mai spus Mugur Isărescu.
Pe de altă parte, în scopul reveniri la o anume normalitate a politicii monetare, Mugur Isărescu a anunțat intenția BNR de a interveni „gradual, adaptându-ne în permanență la mediul aflat în continuă schimbare, dar cu respectarea cadrului legal”.
Normalitatea monetară și prețul banilor
Schimbarea sau ajustarea normalităţii monetare la care face aluzie guvernatorul BNR nu poate ignora însuși instrumentul fundamental al politicii monetare a unei bănci centrale, de reglare a prețului banilor pe piață – dobânda de politică monetară.
Criza pandemică a reclamat amplificarea operaţiunilor de infuzii de lichidităţi în Uniunea Europeană, şi de revenire la ele în SUA, măsuri luate pentru a preveni exacerbarea şi a facilita ieşirea din criza anterioară.
Mii de miliarde de dolari şi de euro sunt din nou pompate, iar Banca Centrală Europeană nici nu a avut spaţiul necesar pentru reducerea dobânzilor de referinţă, care era deja de 0 – 0,25% la credite şi de -0,5% la depozitele băncilor.
Dobânda de politică monetară a BNR a fost redusă la 1,75%, iar dobânzile de piaţă sunt sub rata inflaţiei de 2,68% în aprilie.
Mesajul guvernatorului privind normalizarea politicii monetare a fost enunțat după ce a prezentat măsurile luate de BNR, în contextul celor europene, dar înainte de a invoca o declarație a directorului general al Băncii Reglementelor Internaționale (BIS, supranumită și bancă a băncilor centrale), Agustin Carstens, care cheamă la strategii de exit din campaniile actuale.
„Băncile centrale trebuie să depună eforturi pentru a readuce politica monetară la normal și pentru conceperea cât mai curând cu putință a unei strategii de renunțare (exit strategy) la măsurile agresive implementate (…) chiar și în această etapă foarte timpurie, trebuie să începem totodată să ne gândim la cum se poate implementa și face posibilă o astfel de strategie de renunțare” – este declarația lui Agustin Carstens invocată de guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu își încheie citându-l din nou pe directorul general al BIS: „la un moment dat, băncile centrale ar trebui să înceapă transmiterea de semnale care să indice că situația actuală nu va continua pe termen nedeterminat”.