vineri

29 martie, 2024

14 noiembrie, 2018

Păstrarea macrostabilităţii şi promovarea politicilor economice coerente sunt esenţiale pentru sustenabilitatea României,precum şi pentru parcursul european ţării, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), miercuri, în cadrul unei conferinţe organizate de Asociaţia Analiştilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

„Păstrarea macrostabilităţii, al echilibrului intern este esenţial. Trebuie să avem grijă de ea, de macrostabilitate, ca de lumina ochilor pentru că din aceasta derivă şi sustenabilitatea şi durabilitatea şi parcursul în cadrul Uniunii Europene. Nu există alternativă validă la politicile macroeconomice coerente. Dacă nu păstrăm coerenţa, mai devreme sau mai târziu vom suferi ca ţară”, a declarat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu a adăugat că dacă în urmă cu 20 de ani, cuvântul sustenabilitate era „o păsărească” folosită de specialişti, acesta a fost treptat introdus în limbajul curent, dar continuă să fie un concept a cărui complexitate este dificil de explicat.


Criza, însă, a evidenţiat în mod clar implicaţiile şi dezechilibrele cauzate de unele politici, de măsuri nesustenabile, cu viziune numai pe termen scurt şi de reluare a unor comportamente prociclice. Deşi mult aşteptate de public, măsuri şi stimulente necorelate pot accentua vulnerabilităţile în economie, mai ales în situaţia unor ţări în proces de recuperare a decalajelor, de convergenţă reală. Convergenţa reală nu se rezumă doar la nivelului PIB-ului pe locuitor, ci se referă mai ales la componente structurale şi instituţionale”, a spus guvernatorul.

El a adăugat că în timp, banca centrală şi-a construit un arsenal de instrumente de politică monetară, prin care să asigure atât stabilitatea preţurilor, cât şi stabilitatea sistemului financiar din România.

„Din perspectiva băncii centrale, am construit în timp şi dispunem de toate instrumentele politicii monetare. Le putem utiliza. Nu am avut constrângerile pe care le-au avut alte bănci centrale. Putem utiliza dobânda, coridorul de dobândă, mişcarea rezervelor minime obligatorii, dar şi măsuri macroprudenţiale, cum au fost cele de după criza din 2008. Şi toate acestea nu doar pentru a realiza stabilitatea preţurilor pe termen mediu şi lung, ci şi pentru a menţine stabilitatea financiară. Conform tendinţelor din Uniunea Europeană şi nu numai, ne uităm cu mare atenţie la măsurile pe care le introducem, să consolideze, nu să diminueze sau să afecteze stabilitatea financiară. Avem mare grijă să asigurăm un dozaj adecvat al măsurilor noastre. Ca în medicină, important este nu numai medicamentul, dar şi dozajul medicamentelor pe care le dăm economiei româneşti”, a explicat Mugur Isărescu.

Guvernatorul a făcut apel la comunitatea analiştilor financiar-bancari de a explica politicile complexe ale BNR, existând multe situaţii în care mesajele băncii centrale au fost distorsionate în spaţiul public


„Suntem atenţi la contextul intern şi extern, regional şi global şi mai suntem atenţi la comunicare. De aceea, vă solicităm în continuare sprijinul pentru ca politicile noastre deseori tehnice să fie înţelese public şi mai ales să-i contrabalansăm pe cei care din neatenţie, posibil să fie şi voit, dar e posibil să fie şi din dorinţa de promovare a ştirilor, deformează informaţiile de la banca centrală„, a punctat Isărescu.

El a avertizat totdată asupra necesităţii corelării politicilor macroeconomice.

Politica monetară nu poate unicul răspuns și nu poate soluționa aspecte și probleme importante ce ţin însă în mod direct de alte paliere ale politici macroeconomice„, a spus guvernatorul BNR.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: