luni

8 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

28 noiembrie, 2018

România ar putea intra în anul 2024 cu moneda naţională în mecanismul ratelor de schimb (ERM2), premergător adoptării monedei unice europene, dată care este „un orizont rezonabil”, potrivit guvernatorului Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

„Orizonul rezonabil de intrare în ERM2 este 2024, de acolo drumul este doar înainte, fie că durează doi ani, fie că durează mai mult”, a declarat Mugur Isărescu la Profit Financial Forum.

Adoptarea euro devine,tehnic, posibilă doar dacă variaţia cursului leului faţă de euro se încadreayă într-o bandă de ± 15% tip de doi ani şi mai sunt respectat şi alte praguri referitoare la variația inflației, a dobânzilor, s deficitului bugetar și a datoriei publice.


Mai mult, însă decât atât, trecerea la euro nu este o problemă „dacă vrea sau nu guvernatorul. Este o decizie politică de mare responsaabilitate”, dincolo de complexitatea raportului de sute de pagini al Comisiei însărcinate cu evaluarea condițiilor de aderare, a mai spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a ridicat din nou problema faliilor de convergenţă cu Zona Euro a diferitelor regiuni şi oraşe din România, ca şi dificultatea progreselor acestui proces.

„Toți suntem grăbiți că viața noastră este scurtă, dar aici nu este o cursă de sprint ci de rezistență și nu putem eșua. Zona euro nu este o zonă de convergență, iar Slovenia e cazul concludent. A intrat acum 10 ani când era la 70% din media europeana și a scăzut cu 5 procente în 10 ani. Am fost la sărbătoarea lor anul trecut, de 10 ani, și nu a fost o sărbătoare”, a punctat Mugur Isărescu.

Iar Slovenia este „o țară mică, de 2 milioane de locuitori, cât Bucureștiul, fără problemele noastre structurale”, a amintit guvernatorul BNR.


Comisia de trecere la euro își finalizează acum raportul, care va fi prezentat luna viitoare.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Creșterea nevoii de finanțare a companiilor a fost principalul motor al creditării din S1 al anului, marile bănci prezente pe piața locală reușind să marcheze profituri în creștere.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: