Guvernatorul Băncii Naționala României, Mugur Isărescu, a evocat, marți, importanța reputației comercianților, în secolul al XIX-lea, care își plăteau datoriile pentru a nu ajunge la închisoarea datornicilor, în antiteză cu practica actuală a unor oameni de afaceri, de a-și trimite banii în paradisuri fiscale.
Prezent la lansarea cărţii ”Palatele Băncii Naţionale a României – Volumul I: Palatul vechi”, Isărescu a menționat că, acum mai bine de 100 de ani, pentru a primi credit bancar, comercianții de pe Lipscani trebuia să îndeplinească 3 condiții: să fie înregistrați la Registrul Comerțului, să-și fi plătit la timp celelalte datorii și să nu fi trecut pe la închisoarea datornicilor.
”Registrul Comerţului era foarte sever, nu se putea înregistra oricine. În plus, negustorul trebuia să nu fi trecut pe la închisoarea datornicilor. Nu-ţi plăteai o datorie, acolo ajungeai, nu ca în prezent – o iei, o scalzi, o plimbi, duci banii prin alte ţări, prin paradisuri fiscale”, a afirmat guvernatorul BNR.