cursdeguvernare

marți

8 octombrie, 2024

logo-conferinte-curs-de-guvernare

Mugur Isărescu: Băncile Centrale – 3 căi de integrare a riscurilor climatice

25 februarie, 2021

Băncile centrale și autoritățile de supraveghere financiară trebuie să găsească instrumentele analitice, metodele și datele potrivite pentru a integra riscurile climatice în activitatea lor, în conformitate cu responsabilitățile lor, potrivit declarațiilor guvernatorului Mugur Isărescu, la o conferință organizată joi, de Banca Națională  a României (BNR) și Banca Europeană de Investiții (BEI).

Guvernatorul BNR a numit trei dintre căile prin care se poate face integrarea riscurilor climatice:

  • evaluarea expunerii sectorului financiar la riscurile climatice, cu includerea unor criterii legate de climă în testele de stres;
  • asigurarea că băncile construiesc strategii de afaceri și cadre de gestionare a riscului de credit corespunzătoare pentru a face față riscurilor legate de climă și
  • conștientizarea crescândă privind riscurile și oportunitățile pentru economie și sectorul financiar care decurg din evoluția schimbărilor climatice.

„La nivelul Uniunii Europene există consensul privind faptul că relansarea după actuala criză coronavirus trebuie să fie sustenabilă. Pactul Verde European (Green Deal) și fondurile  Next Generation oferă o oportunitate unică de a aloca și transforma resursele în economii tot mai verzi și mai digitale. Trebuie să fructificăm această oportunitate”, a spus Mugusr Isărescu.


Guvernatorul BNR a amintit, în context, că:

  • BNR a început în 2019 „să investească în obligațiuni sustenabile și această abordare a vizat, în prima fază, obligațiunile verzi.
  • În septembrie 2020, BNR a devenit membru al rețelei băncilor centrale și autorităților de supraveghere, menită să susțină un sistem financiar mai ecologic, cu scopul de a îmbunătăți analiza și managementul riscurilor legate de climă și de mediu.
  • În octombrie 2020, Comitetul Național Român pentru Supravegherea Macroprudențială a înființat un grup de lucru care vizează dezvoltarea finanțării ecologice. Grupul, condus de BNR, are o reprezentativitate largă: administrația prezidențială, ministere de resort implicate în agenda schimbărilor climatice, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Bursa de Valori București, Asociația Municipiilor din România, consorții din sectorul privat și alte entități active în România.

„Excelenta analiză de țară realizată de BEI, prin sondajul său anual de investiții, arată că majoritatea companiilor românești raportează deja sau plănuiesc investiții pentru în întâmpinarea impactului schimbărilor climatice, și că unele întreprinderi au deja obiective interne privind carbonul și energia. Ne bucurăm să vedem că aceste tendințe sunt în concordanță cu media UE”.

Totuși, „suntem conștienți că suntem doar la începutul acestui proces și trebuie să ne asigurăm că sectorul financiar este pregătit să susțină aceste schimbări”, a conchis guvernatorul BNR.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: